Home Beograd Finalni izveštaj Posmatračke misije Crta: Izbori nisu bili pošteni, bio je to...

Finalni izveštaj Posmatračke misije Crta: Izbori nisu bili pošteni, bio je to vašar bezakonja

129
0
Foto: N1

Vanredni parlamentarni i beogradski izbori nisu bili slobodni i pošteni, a na rezultate izbora su u prevelikoj meri uticale prednosti koje je vladajuća stranka stekla na protivzakonit način, ocenila je Posmatračka misija Crta u Finalnom izveštaju o izborima održanim 17. decembra 2023. godine.

U izveštaju, koji je predstavljen danas na konferenciji za novinare, rečeno je da je na prednost vladajuće stranke uticalo više državnih institucija i organa vlasti – pre svega Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva unutrašnjih poslova i organa pojedinih lokalnih samouprava.

Na tužilačkim organima, pak, leži najveća odgovornost za cementiranje pogubnog principa nekažnjivosti pošto su ignorisali obilje dokaza i osnovanih sumnji o kršenjima zakona u izbornom procesu, rečeno je na konferenciji.

Šef posmatračke misije Crta Raša Nedeljkov rekao je da je ceo izborni proces moguće opisati kao poraz države i vladavine prava.

„Kada u Crti govorimo o izborima kažemo da bi trebalo da budu praznik demokratije, sada to zvuči kao fraza, ali izbori su bili svojevrstan vašar bezakonja“, rekao je Nedeljkov, predstavljajući rezultate tima posmatrača, analitičara i ljudi iz državnih institucija uz čiju je pomoć do javnosti stigla istina o „nasilju nad zakonom“.

Dodao je da na osnovu činjenica odgovorno može da kaže da vanredni izbori nisu bili ni slobodni ni pošteni, a kao dodatne dokaze za nepošten izborni proces naveo je pritisak na birače, medijske neslobode, falsifikovanje potpisa za sedam od 14 lista na beogradskim izborima, lažiranje službenog lista.

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here