Home Beograd RIK: Ponovljeni izbori protekli u najboljem redu; Vučić: Ubedljiva pobeda liste „Srbija...

RIK: Ponovljeni izbori protekli u najboljem redu; Vučić: Ubedljiva pobeda liste „Srbija ne sme da stane“

129
0
Foto: N1

Predsednik RIK-a Vladan Dimitrijević izjavio je da su ponovljeni izbori na 35 mesta, za narodne poslanike i odbornike Skupštine grada Beograda, protekli u najboljem redu. Nosilac liste „Srbija ne sme da stane“ Aleksandar Vučić izjavio je da je i na gradskom i na republičkom nivou ta lista odnela ubedljivu pobedu.

RIK: Ponovljeni izbori na 35 mesta protekli u najboljem redu

Predsednik Republičke izborne komisije Vladan Dimitrijević izjavio je da su u Srbiji danas ponovljeni izbori na 35 mesta protekli u najboljem redu, da su biračka mesta otvorena u 7 i zatvorena u 20 sati.

Vučić: Ubedljiva pobeda liste „Srbija ne sme da stane“

Nosilac liste „Srbija ne sme da stane“ Aleksandar Vučić, koji je član SNS-a, u obraćanju iz izbornog štaba stranke u Beogradu izjavio je da je i na gradskom i na republičkom nivou ta lista odnela ubedljivu pobedu.

Završeno ponovljeno glasanje na više od 30 biračkih mesta

Birališta na kojima je ponovljeno glasanje zatvorena su u 20 časova.

RIK: Ponovljeni izbori na 35 mesta protekli u najboljem redu
Predsednik Republičke izborne komisije Vladan Dimitrijević izjavio je da su u Srbiji ponovljeni izbori na 35 mesta protekli u najboljem redu, da su biračka mesta otvorena u 7 i zatvorena u 20 sati.

Dimitrijević je rekao da rezulati još nisu evidentirani.

OPŠIRNIJE

Vučić: Ubedljiva pobeda liste „Srbija ne sme da stane“

Nosilac liste „Srbija ne sme da stane“ Aleksandar Vučić, koji je član SNS-a, u obraćanju iz izbornog štaba stranke u Beogradu izjavio je da je i na gradskom i na republičkom nivou ta lista odnela ubedljivu pobedu.

Izlaznost je bila oko 43 odsto na republičkom nivou i 41,64 odsto na nivou Grada Beograda, naveo je Vučić.

Na biračkim mestima širom Srbije, dodao je, procenat podrške listi „Srbija ne sme da stane“ uvećan je za 10 do 30 odsto, dok je na devet mesta bila veća ili ista izlaznost kao i pre 13 dana.

Kaže da još nema podataka sa tri biračka mesta, a da je prema podacima koji su stigli, lista „Srbija ne sme da stane“ osvojila 69,5 odsto glasova, SPS 5,83 odsto, Savez vojvođanskih Mađara 6,46 odsto, „Srbija protiv nasilja 12 odsto“.

Ocenjuje da je realno očekivati da će, ukoliko bude relativno pristojna izlaznost na izborima koji će biti ponovljeni 2. januara i ukoliko se nastavi trend rasta popularnosti liste „Srbija ne sme da stane“ – ta lista dobiti 130. mandat u parlamentu.

Na osnovu prebrojanih glasova na svim biračkim mestima, kako je naveo, lista „Srbija ne sme da stane“ u gradu Beogradu osvojila je 64,49 odsto glasova.

„Drugoplasirana je lista Srbija protiv nasilja 17,7 odsto, trećeplasirana je Mi glas naroda 7,5 odsto. Na četvrtom mestu su Miloš Jovanović i SPS sa oko tri odsto. To su konačni rezultati za Beograd sa ova tri biračka mesta. Dva su sa Novog Beograda, jedno je iz Ripnja“, dodao je Vučić.

Vučić je rekao da građani Srbije znaju da nije bilo nepravilnosti i da nikada manje prigovora nije bilo, da nikada nije bila mirnija kampanja.

“To znači da narastamo kao narod i da razumemo šta su demokratske tekovine i da smo u stanju da trpimo drugačije mišljenje, uprkos neodgovornim političarima i medijima“, istakao je Vučić.

Veoma je, kako je naglasio, ponosan na činjenicu da je lista „Srbija ne sme da stane“ osvojila to poverenje.

Smatra da su rezultati ponovljenih izbora otpor običnog naroda rušenju države.

„Ne možete sa tako malim procentom podrške da osvajate vlast na silu. Jer onda dobijate još veći odijum i dobijate još veći otpor običnog naroda“, rekao je Vučić.

Ocenio je da je kod ljudi proradio gnev zbog svega što su predstavnici opozicije radili prethodnih dana.

Vučić je rekao da je opozicija imala medije na svojoj strani više nego ikada.

Prema njegovim rečima, Javni servis je postao „rezervno glasilo ‘Srbije protiv nasilja'“ i „na brutalan način kršio i danas izbornu tišinu“.

„I osim toga, kad je već kršio izbornu tišinu, nije dao ni šansu na odgovor onima koji su većina u Srbiji, pošto valjda većina u Srbiji ne treba ni da se čuje. Ali to ne traje od danas i ne traje od juče, to traje već duže vreme“, rekao je Vučić.

Napomenuo je da je cilj da do kraja januara bude završeno konstituisanje novog parlamenta i da se krene u proces formiranja vlade.

Poručio je večeras građanima Srbije da znaju da neće biti nikakvih revolucija ni nasilnog preuzimanja vlasti, jer je narod potpuno jasno rekao kome pruža i kome daje svoju podršku, što je od ključnog značaja.

„Važno je da nastavimo da sprovodimo predloge i ODIHR-a i OEBS-a kako bismo dalje usavršavali naš izborni proces demokratije, to je od presudnog značaja“, rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje novinara da li se zna ko će biti novi premijer, a ko predsednik Skupštine, rekao je da još nije doneta odluka o vladi, dodajući da će se razgovarati tome i tokom novogodišnjih praznika.

„Vladimir Orlić je odlično obavljao svoj posao, ali nisam siguran da će tu da ostane. Ali o tome više možete da pitate Vučevića, Glišića, Gašića, Anu“, rekao je Vučić.

Što se Beograda tiče, kaže da nisu vodili nikakve razgovore, dodajući da je moguće da će biti novih izbora, a moguće i da neće.

OPŠIRNIJE
Završeno ponovljeno glasanje na više od 30 biračkih mesta
Birališta na kojima je ponovljeno glasanje zatvorena su u 20 časova.

Izveštaj Svetlane Panić Conić

U Srbiji je juče ponovljeno glasanje na biračkim mestima na kojima nije bilo moguće utvrditi rezultate glasanja na parlamentarnim izborima održanim 17. decembra, kao i na onim mestima na kojima su poništeni rezultati glasanja zbog uočenih izbornih nepravilnosti.

Birači su za narodne poslanike glasali na više od 30 biračkih mesta, a za odbornike u skupštini Beograda na tri.

Nešto manje od 20 hiljada građana svoje pravo moglo je da iskoristi do 20 časova.

Lista „Srbija protiv nasilja“ saopštila je ranije da neće učestvovati na ponovljenim izborima.

Nakon zatvaranja biračkih mesta, lokalne izborne komisije u roku od 96 časova treba da podnesu Republičkoj izbornoj komisiji zbirni izveštaj o rezultatima na svim biračkim mestima koja se nalaze na njihovoj teritoriji.

Rok za podnošenje prigovora traje 72 časa od zatvaranja biračkih mesta i utvrđivanja preliminarnih rezultata.

Na još osam biračkih mesta u pet opština biće ponovljeno glasanje na izborima za narodne poslanike 2. januara, saopštila je Republička izborna komisija.

Glasaće se na dva biračka mesta u Bačkom Petrovcu, tri u Beloj Palanci i na po jednom mestu u opštinama Beočin, Mionica i Petrovac na Mlavi.