Home Parlamentarni izbori Antonijević: Tri decenije višestranačkog života, a kao da smo na početku

Antonijević: Tri decenije višestranačkog života, a kao da smo na početku

207
0
n1
Foto: N1

Nadam se da ćemo nekad imati izbore na kojima će se govoriti o institucijama, a ne o pojedincima, rekao je Milan Antonijević u Danu uživo, dodavši da je atmosfera koja prati izborni proces opet „prilično uzavrela“.


Nadam se da ćemo nekad imati izbore na kojima će se govoriti o institucijama, a ne o pojedincima, rekao je Milan Antonijević u Danu uživo, dodavši da je atmosfera koja prati izborni proces opet „prilično uzavrela“.
„I kada vidite građane koji žele da izađu na izbore – optužbe protiv njih su jake, oni koji žele da ne glasaju – pritisci su na njih veliki. Ti pritisci su mnogo vidljiviji na lokalu, mnogo je teže u malim sredinama da se uzdržite od glasanja, jer će to negde biti evidentirano i moći ćete da pratite koji građani su se odlučili da bojkotuju. Možemo očekivati određene pritiske. Problemi postoje u svim zajednicama, oni postoje i u manjinskim zajendicama“, dodao je.

Upitan šta menja izlaznost manja od 50 odsto, Antonijević je rekao da nema jasne linije koja se povlači po tom pitanju.

„Zakon ne prepoznaje malu izlaznost, sve je na oceni onih koji prate izlazni proces i da li se legitimitet urušava malom izlaznošću. Ovde izlaznost inače nije tako velika, naročito ako je uporedite sa odzivom za pomoć od 100 evra svakom punoletnom građaninu, za tu se pomoć prijavio rekordan broj. Imate izlaznost od šest miliona ljudi, u poređenju sa onima koji žele ili ne žele da glasaju, to je veliki broj. I to je neuspeh svih kritičara da motivišu građane da glasaju“, rekao je.

Govoreći o dijalogu vlasti i opozicije, on je rekao da očigledno sve mora da se uz mnogo muke napravi da biste za istim stolom imali sve učesnike političkog života i mnogo je „nipodaštavanja“.

„Mislim ipak da je moguće održati neki dijalog. Postoji i značajan poziv SANU na razgovor i i širi društveni dijalog, i nadam se da će to proizvesti efekte jer je to institucija koja kad pozove oko značajnih pitanja – očekujem da će se svi morati odazvati, očekujem zrelost“, kaže on.

„Tri decenije se upuštamo u višestranački život i evo gde smo došli, kao da smo na samom početku kod nekih pitanja, očigledno je sada pravo vreme da se ova pitanja započnu razrešavati“, zaključio je.

Preuzeto sa: http://rs.n1info.com/

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here