Home Vesti Uslovi za izbore dele opoziciju

Uslovi za izbore dele opoziciju

227
0
Opozicija - Srbija izbori
Foto: happytv.net

*Pajtić: To što je naša ideologija potpuno drugačija od nekih stranaka znači da nikada ne možemo biti koalicija *Veselinović: Oni koji ne dođu možda sebe ne vide kao opoziciju * Hajdarević: Ne vidimo mogućnost ni za kakvu saradnju sa DSS i Dveri


Beograd – Tema stvaranja fer i demokratskih uslova za održavanje izbora još jedan je od činilaca koji ne ujedinjuje već udaljava opozicione stranke u Srbiji. Savez LDP i SDS se neće pojaviti na sastanku koji sutra na tu temu organizuje Janko Veselinović, predsednik Pokreta za preokret, dok su se pozivu odazvale DS, DSS i Dveri, i SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina.

– Samo dve političke partije, koje ne bih želeo da imenujem, još uvek nisu potvrdile svoj dolazak na sastanak koji organizujemo na temu obezbeđivanja uslova za održavanje fer i poštenih izbora. Svoj dolazak su najavile DS, DSS i SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina, a poziv je poslat i LDP i SDS, kaže za Danas Veselinović.

Prema njegovim rečima, još uvek nije dobio negativan odgovor o te dve partije, jer rok za potvrdu dolaska u pozivu nije preciziran.

– Očekujem da se pojave u sredu. Ključno je da li one sebe vide kao opozicione stranke, s obzirom na to da je „masnim“ ili „boldovanim“ slovima pisalo da se poziv upućuje opozicionim strankama. Moguće da one sebe u tome ne prepoznaju, kaže Veselinović.

Kenan Hajdarević, član Predsedništva LDP, za Danas kaže da su LDP i SDS zajednički doneli odluku o ovom sastanku.

– Ove dve stranke su već počele zajednički da deluju kao savez koji je zasnovan na programskim sličnostima. Ovaj naš savez je jedino ozbiljno političko okupljanje opozicije. I zato smo odlučili da ne prisustvujemo sastanku. Ne vidimo mogućnost ni za kakvu saradnju sa DSS i Dveri, navodi Hajdarević.

Na pitanje da li u tom savezu smatraju da postoje fer i demokratski uslovi za održavanje izbora, on kratko odgovara da se može reći, kada se u obzir uzme medijska slika, da je situacija daleko od fer uslova. On dodaje da je ona samo jedan od uslova za fer i demokratske izbore. Prema njegovim rečima, problem je i to što se još uvek ne zna da li će i kada izbori biti održani i da je zemlja u kampanji praktično od 2012.

Podsetimo i da se DS zalaže da za predstojeće izborne procese Evropska unija u Srbiju uputi svoju posmatračku misiju koju bi činili stručnjaci a ne politički predstavnici, jer prema mišljenju demokrata ne postoje fer i demokratski uslovi za održavanje izbora. Demokrate na umu imaju evropsku misiju za posmatranje izbora koja je deo Evropske službe za spoljne poslove. Bojan Pajtić, predsednik DS, za Danas kaže da će demokrate rado razgovarati sa svakim o uslovima za fer i demokratske izbore. Na pitanje zar im ne smeta što će i DSS i Dveri biti tu, on odgovara da ne zna da li će se razgovor sa drugim strankama dešavati u tom terminu i u tom sastavu, ali i da su danas za sve one koji van vlasti uslovi delovanja nemogući.

– To što je naša ideologija potpuno drugačija od nekih stranaka znači da nikada ne možemo biti koalicija. Ali oko slobode medija, ljudskih prava, pravne države treba da postoji konsenzus, zaključuje Pajtić.

Poziv vlasti

Veselinović očekuje dobar sastanak i konkretne dogovore. Prema njegovim rečima, u Srbiji danas ne postoje uslovi za poštene i slobodne izbore i vreme je da stranke i pokreti, levica i desnica i centar stanu u front koji bi tražio obezbeđivanje poštenih izbora. „Nakon sastanka ćemo pokušati da razgovaramo i sa strankama u vlasti i predočimo im šta mislimo. U isto vreme pozivamo i građane da na izbore izađu u što većem broju, a na državi je da obezbedi uslove za fer izbore“, rekao je Veselinović

Izvor: www.danas.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here