Home Beograd Nakon 88 dana protesta zbog rezultata izbora: Kako je Đinđić postao gradonačelnik...

Nakon 88 dana protesta zbog rezultata izbora: Kako je Đinđić postao gradonačelnik Beograda?

99
0
Zoran Đinđić - Srbija izbori
Foto: N1/ Reuters

Na današnji dan pre 27 godina, 21. februara 1997. Zoran Đinđić postao je gradonačelnik Beograda.

Postao je to ispred koalicije Zajedno koja je na lokalnim izborima 1996. odnela pobedu u više gradova u Srbiji.

Nakon što je izabran za gradonačelnika Đinđić je izjavio da će osnovni zadatak nove gradske vlasti biti modernizacija gradske uprave i reforma javnih službi.

„Vlast koja se danas konstituiše biće vlast za građane, a ne vlast nad građanima, neće biti vlast u Beogradu, nego vlast za Beograd“, rekao je lider DS-a tada, pisao je B92.

Skupština grada Beograda konstituisana je tri meseca nakon lokalnih izbora održanih 17. novembra 1996, zbog odbijanja vlasti da priznaju pobedu koalicije Zajedno u 13 gradova u Srbiji i devet beogradskih opština, uključujući i Skupštinu Beograda.

Kako su vlasti odbile da priznaju poraz koalicije SPS i JUL-a, počeli su građanski i studentski protesti, koji su trajali 88 dana. Izborni rezultati priznati su tek nakon tzv. leks specijalisa.

Sa funkcije gradonačelnika Đinđić je smenjen 30. septembra 1997, a za njegovu smenu glasali su odbornici SPO, SPS i SRS.

Zoran Đinđić rođen je 1. avgusta 1952. u Bosanskom Šamcu. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1974. godine. U periodu od 1977. do 1990. godine boravio je u Nemačkoj na više univerziteta i instituta društvenih nauka – Konstanc, Bon, Frankfurt. Doktorirao je 1979. na Univerzitetu u Konstancu gde je radio kao asistent, navodi se na sajtu zorandjindjić.org.

Đinđić je bio među osnivačima Demokratske stranke, a njen predsednik postao je 1994. godine. Na istu funkciju biran je još dva puta.
Posle petooktobarskih promena, Đinđić je je postao premijer 2001, a samo dve godine kasnije, marta 2003, ubijen je dok je ulazio u zgradu Vlade.

Izvor: Danas Online 

 

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here