Home Beograd Andreas Šider: Dobio sam mnogo jasnih signala iz EK da se veoma...

Andreas Šider: Dobio sam mnogo jasnih signala iz EK da se veoma ozbiljno bave time kako da organizuju nezavisnu istragu izbora

95
0
Foto: N1

Na pitanje da li će Evropska unije formirati tim koji će se baviti izborima u Srbiji i da li su tačni navodi da Žozep Borel, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, podržati taj predlog, Šider je rekao da ne bi želeo to da komentariše i dodao:

„Ali mogu da vam kažem da sam dobio mnogo jasnih signala iz Evropske komisije i Evropskog saveta da su Rezoluciju Evropskog parlamenta shvatili veoma ozbiljno i da se veoma ozbiljno bave time kako da organizuju nezavisnu istragu“, rekao je Šider za Nova.rs

Podsetimo, portal Nova.rs nedavno je objavio da bi EU mogla da imenuje specijalnog izaslanika za istragu izbora u Srbiji.

Prema saznanjima Nova.rs, u naredne dve nedelje u Briselu trebalo bi da započnu razgovoru o Rezoluciji koju su doneli poslanici EP, a očekuje se da EU, nakon izveštaja ODIHR-a o izborima u Srbiji, imenuje i specijalnog izaslanika koji bi se bavio istragom izbora u Srbiji.

“U narednom periodu očekujemo razgovore o tome. Odluka će u dobroj meri zavisiti od izveštaja ODIHR o izborima, jer gotovo svi međunarodni akteri ga čekaju kako bi mogli da daju konkretan sud. Naravno, važno je da se vlast u Srbiji pozitivino izjasni kad stigne preporuka Evropske unije”, rekao je izvor Nova.rs.

Kakav će biti izveštaj ODIHR

Nakon Rezolucije EP, očekuje se i da ODIHR objavi izveštaj o izborima održanim 17. decembra. Sagovornik Nova.rs očekuje da i on bude kritičan, ali naglašava da će biti u određenoj meri drugačiji od onoga što je objavio Evropski parlament.

„Očekujem da izveštaj ODIHR bude veoma kritičan kad je reč o parlamentarnim izborima u Srbiji, ali svakako taj izveštaj će više biti ‘tehnički’ i on će sadržati opis neregularnosti. Naravno, Rezolucija Evropskog parlamenta je takođe poslala jasan signal za budućnost tražeći nezavisnu istragu povodom optužbi“, objasnjava Šider u razgovoru za Novu, dodajući da očekuje da izveštaj ODIHR-a bude objavljen u narednim nedeljama.

„Očekujem da to bude u februaru, ali sam svestan da će to biti veoma komplikovan izveštaj. Stoga, mislim da nema potrebe vršiti pritsak oko vremena objavljivanja izveštaja ODIHR, s obzirom na to da oni rade veoma naporno kako bi ga izradili“, ističe Šider.

Reakcije iz Srbije su histerične, smatra Šider

Nakon što je objavljena Rezolucija Evropskog parlamenta o izborima u Srbiji, predstavnici vlasti su započeli priču o „izdajnicima iz opozicije“, „petokolonašima“ i strancima koji nas ucenjuju, praveći parlalele sa „Julskim ultimatumom“ kad je pre više od 100 godina (1914.) Austorugarska tražila povod da započne rat sa Kraljevinom Srbijom.

Šider, s druge strane, kaže da sve ove tvrdnje govore u prilog nervozi režima u Beogradu.

„Ta poređenja su veoma glupa. Rezolucija Evropskog parlamenta je usvojena u korist Srbije i njenih građana, a režim pokušava da ignoriše tu činjenicu. Sve to što čujemo pokazuje da smo otvorili temu koja je važna i da smo postavli prava pitanja. Da je drugačije, oni ne bi reagovali tako histerično“, podvlači Šider.

Izvor: Danas Online

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here