Home Beograd Ministarstvo državne uprave: Birački spisak uveliko otvoren

Ministarstvo državne uprave: Birački spisak uveliko otvoren

141
0
Foto: N1

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je saopštilo da je birački spisak uveliko otvoren, javan i dostupan.

U saopštenju Ministarstvo je navelo da je danas u 11 časova primilo zahteve Nikole Ristića, „Savesnih građana“ i Ivana Bjelića sa identičnim pitanjem: „Kada ćete otvoriti biračke spiskove?“.

„Tim povodom, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave po ko zna koji put ističe da je Jedinstveni birački spisak javna evidencija dostupna svim građanima Republike Srbije na zvaničnoj internet prezentaciji Ministarstva“, dodaje se u sapštenju.

Na stranici Ministarstva svaki građanin može da proveri da li je upisan u Jedinstveni birački spisak i na kom biračku mestu glasa, navelo je Ministarstvo.

Ukazuje se da na zvaničnoj internet prezentaciji mogu proveriti i za sve druge građane gde glasaju, odnosno za svako biračko mesto imena i prezimena svih birača.

Ministarstvo je istaklo da na svaka tri meseca objavljuje podatke o broju birača po opštinama, odnosno gradovima, pa je odgovor na pitanje: „Kada ćete otvoriti biračke spiskove?“ jasan i nedvosmislen – birački spisak je uveliko otvoren, javan i dostupan i obezbeđena je maksimalna transparentnost biračkog spiska.

„Ovo još jedan pokušaj Dragana Đilasa i njegovih sledbenika da kod građana stvore zabunu i pometnju u vezi sa Jedinstvenim biračkim spiskom i da Jedinstveni birački spisak predstave građanima kao nekakav ‘tajni dokument’, apsolutno nedostupan bilo kome, sem predstavnicima vlasti“, dodaje se u saopštenju.

Više o protestu studenata i aktivista pročitajte u BLOGU N1.

Izvor: N1