Home Kosovo Osmani: Nećemo dozvoliti formiranje Asocijacije koja ugrožava funkcionisanje Kosova

Osmani: Nećemo dozvoliti formiranje Asocijacije koja ugrožava funkcionisanje Kosova

594
0
thinkstock
Foto: Thinkstock

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je večeras da institucije Kosova neće dozvoliti osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom, koja ugrožava funkcionisanje Kosova.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je večeras da institucije Kosova neće dozvoliti osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom, koja ugrožava funkcionisanje Kosova.
Ona je u intervju za javni servis RTK rekla da kada je reč o Zajednici opština sa srpskom većinom ima isti stav koji je imala 2013. godine, kada je u Briselu glasala protiv tog sporazuma.

„Asocijacija predvidjena Briselskim sporazumom je medju najštetnijim dokumentima u pogledu suvereniteta i unutrašnje funkcionalnosti Kosova. Ali, dobro je što ga je Ustavni sud zabranio kao takvog, ali šteta i dalje traje jer u nekim slučajevima još uvek ima ljudi u EU koji zahtevaju da se primenjuje onako kako je potpisano u Briselu“, kazala je Osmani.
Prema njenim rečima, Kosovo ima sreću da su SAD nakon brojnih sastanaka jasno stavile do znanja da neće podržati nijednu Republiku Srpsku, nijednu posredničku vlast ili izvršnu vlast.

„Ovo je jedan od najvažnijih dogadjaja u pogledu Asocijacije. Ne može postojati model koji nas vodi ka bosanizaciji Kosova, model koji daje izvršna ovlašćenja i stvara asocijaciju kao treću vlast i model koji Kosovo čini nefunkcionalnim jer nam na kraju ne treba stolica u UN ako smo mi država potpuno propala iznutra, država koja ne funkcioniše i država i čiji će deo uvek želeti da se otcepi“, navela je predsednica Kosova.

Ona je rekla da čak ni Ahtisarijev paket nigde ne kaže da opštine sa srpskom većinom mogu da se udruže kako bi stvorile treći nivo vlasti, koja stvara disfunkcionalnost, koja oduzima suverenitet sa nacionalnog nivoa i koja sutra ili prekosutra može da se pretvori u Republiku Srpsku.

Dodala je da se o belgijskom modelu koji se spominje kao moguće rešenje za formiranje ZSO, nikada nije razgovaralo i kao takvom nije prihvaćeno i da se neće razgovarati o bilo kakvoj autonomiji za kosovske Srbe sa severa zemlje.

„Asocijacija je uvod u podelu i koristi se za defunkcionalizaciju Kosova“, kazala je Osmani.

Priznala je da postoji intenziviranje dijaloga Prištine i Beograda, pozivajući se na nedavne posete evropskih i američkih emisara.

Govoreći o posebnom susretu sa Gabrijelom Eskobarom, ona je rekla da je reč o bilateralnom sastanku na kome se razgovaralo o dijalogu i odnosima Kosova i SAD.

Negirala je da je na tom sastanku bilo reči o bilo kakvoj američkoj crnoj listi za sankcije političkim ličnostima na Kosovu.

Preuzeto sa: https://www.danas.rs/

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here