Home Beograd „Birački spisak ključni problem srpskih izbora“

„Birački spisak ključni problem srpskih izbora“

101
0
Glasanje - Srbija izbori
Foto: N1

Pavle Dimitrijević iz posmatračke misije CRTA rekao je da je preovlađujući stav pre decembarskih izbora bio da je birački spisak administrativna stvar sa sporadičnim propustima i greškama, ali da se pokazalo da bez sređenog spiska nema poštenih i fer izbora.

– Birački spisak, kao popis svih birača koji imaju biračko pravo, jedan je od temelja izbornog procesa. Zbog ovakvih manipulacija podacima iz biračkog spiska mi ne možemo da kažemo da imamo preduslove za slobodne i fer izbore, jer prosto nemamo pouzdanu evidenciju ko su birači koji zaista imaju pravo glasa – kazao je Dimitrijević za Insajder.

On je ocenio da o svemu tome institucije ćute, ali da je problem veliki, pa je neophodno da državni organi preduzmu mere iz svoje nadležnosti.

– Jedino što možemo je da nastavimo da ukazujemo na rešavanje problema, da dajemo predloge kako bi ti problemi mogli biti rešeni, i da verujemo da će trenutni stav institucija da se promeni i da će one početi da rade zaista svoj posao, u interesu zakona, ustavnog uređenja i samih građana – naveo je Dimitrijević.

 

Izvor: Direktno 

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here