Home Parlamentarni izbori Pokret Ne davimo Beograd jedini se do sad prijavio kao organizator referendumske...

Pokret Ne davimo Beograd jedini se do sad prijavio kao organizator referendumske kampanje

277
0
ndmlogo
Foto: logo

Pokret Ne davimo Beograd jedina je organizacija koja se Agenciji za sprečavanje korupcije prijavila kao organizator referendumske kampanje povodom izmena Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe.


Pokret Ne davimo Beograd jedina je organizacija koja se Agenciji za sprečavanje korupcije prijavila kao organizator referendumske kampanje povodom izmena Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe.
To se može videti i na sajtu Agencije na kojem se nalazi spisak organizatora kampanje, gde je navedena samo ova inicijativa.

U Ne davimo Beograd, objašnjavaju za Danas da je referendumska kampanja uređena Zakonom o referendumu i narodnoj inicijativi, a organizacije koje u njoj učestvuju moraju se prijaviti Agenciji za sprečavanje korupcije, otvoriti poseban namenski račun, odrediti ovlašćeno lice koje je odgovorno za korišćenje sredstava za finansiranje referendumske kampanje, kao i obezbediti finansijski izveštaj u roku od 30 dana od dana objavljivanja ukupnih rezultata referenduma.

“Sa druge strane, isti zakon propisuje da se svim učesnicima referendumske kampanje mora obezbediti adekvatan medijski prostor na javnim servisima da predstave svoje argumente, bilo da su za ili protiv. Do danas ni jedna organizacija ili grupa građana, osim Ne davimo Beograd to nije uradila, pa se postavlja pitanje kako će to građani biti informisani o odluci koju treba da donesu”, navode u ovom pokretu.

Kako dodaju, pokret je ispunio sve zakonske obaveze za učešće u referendumskoj kampanji i zaheva od javnih medijskih servisa da i oni ispunjavaju svoje.

“Nemamo mi dileme da je ovaj referendum problematičan i da uslovi nisu fer, ali pošto nema cenzusa na njemu, odlučili smo se da ne bojkotujemo, već da ne dozvolimo vlasti da menjaju ustav ispod žita. Zato je važno i ovo naše insistiranje na ispunjavanju zakonskih obaveza javnih servisa, a pozivamo i sve druge medije da odvoje adekvatan prostor za predstavljanje naših argumenata zašto glasati protiv”, zaključuju u Ne davimo Beograd.

Preuzeto sa: https://www.danas.rs/

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here