Home Kosovo Donika Emini: ZSO za Kosovo kraj dijaloga

Donika Emini: ZSO za Kosovo kraj dijaloga

296
0
thinkstock
Foto: Thinkstock

Izvršna direktorka CIVIKOS platforme Donika Emini rekla je u onlajn debati o Zajednici srpskih opština da je za Kosovo ZSO nešto gde dijalog prestaje, a da je za Srbiju ZSO početna tačka daljeg dijaloga.


Izvršna direktorka CIVIKOS platforme Donika Emini rekla je u onlajn debati o Zajednici srpskih opština da je za Kosovo ZSO nešto gde dijalog prestaje, a da je za Srbiju ZSO početna tačka daljeg dijaloga.
Ona je rekla da je premijer Kosova Aljbin Kurti, koji se protivi Briselskom sporazumu i nije podržao formiranje ZSO, kada je to potpisano 2013. godine, ipak znao da sporazum postoji i da se očekivalo da će nešto uraditi po tom pitanju.

Kako je dodala, kosovske vlasti svode ZSO na nivo nevladine organizacije, iako je paradoksalno to što država ne može da osniva nevladinu organizuju, dok Srbija ZSO tretira kao nešto mnogo više od NVO i da je pitanje kako će se dizajnirati nešto što treba da unapredi život srpske zajednice na Kosovu.

Potpredsednik Saveta za inkluzivno upravljanje (CIG) Špetim Gaši rekao je da je za kosovsku vlast problem to što kosvski Srbi nemaju autonomnog predstavnika, već zahtevi dolaze iz Beograda, i ukazao da je Kurti rekao da nema problema sa samim zahtevom za osnivanje asocijacije, već s tim ko je zahteva, a to je Beograd, koji, prema njegovom mišljenju, ima motiv.

Upitani o izjavama da Srbi na Kosovu treba da imaju recipročna prava kao Albanci u Srbiji, Gaši je rekao da to nije dobro, da nije dobro govoriti da će prava nekih građana biti izjednačena s pravima građana u drugoj zemlji.

Ocenio je da je to loš princip i zvuči kao nešto iz 19. veku i da on u takvoj zemlji ne bi hteo da živi, dok je Emini rekla da sa pitanjem manjina svi treba da se suoče na Zapadnom Balkanu, ali da takva inicijativa zvuči kao kupovina vremena.

Izvršni direktor Centra za afirmativne društvene akcije (CASA) Miodrag Marinković rekao je da se ne mogu porediti položaji albanske manjine u Srbiji i srpske manjine na Kosovu, jer su Srbi na Kosovu živeli u svojoj državi Srbiji.

Govoreći o poređenju Republike Srpske i ZSO, Emini je rekla da je Republika Srpska stvarana po dogovoru koji je postignut tokom trajanja rata i da su procenti bili drugačiji, a da se na Kosovu o ZSO govori 20 godina posle rata i da je reč o pregovorima u Briselu.

Ona je ocenila da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne želi ZSO, jer bi time morao da odblokira pregovore, a da mu to ne odgovara pred izbore, već da mu je lakše da krivi Prištinu da ne sarađuje.

Izvršni direktor Centra za afirmativne društvene akcije (CASA) Miodrag Marinković rekao je da je na snazi stigmatizacija ZSO i dodao da Vučić želi ZSO, ali da ne smatra to dovoljnim uslovom za priznanje Kosova i da za tako nešto želi više, a da Kurti radi isto što i Vučić, jer nudi rešenje za ZSO za koje unapred zna da je za drugu stranu neprihvatljivo.

Govoreći o drugačijem definisanju ZSO, rekao je da je to neophodno, ali da ne veruje da će srpska strana prihvatiti da se zajednici oduzmu izvršna ovlašćenja.

Preuzeto sa: https://www.danas.rs/

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here