Home Parlamentarni izbori Demostat: Koalicija oko SNS ima podršku oko 55 odsto opredeljenih birača na...

Demostat: Koalicija oko SNS ima podršku oko 55 odsto opredeljenih birača na republičkom nivou

231
0
izbori-srbijaizbori
Foto: Thinkstock

Partije vlasti na republičkom nivou među stranački opredeljenim građanima imaju podršku oko 55 odsto birača, dok je oko 45 odsto birača opredeljeno opoziciono, izjavio je danas sociolog Srećko Mihajlović.


Partije vlasti na republičkom nivou među stranački opredeljenim građanima imaju podršku oko 55 odsto birača, dok je oko 45 odsto birača opredeljeno opoziciono, izjavio je danas sociolog Srećko Mihajlović.
Predstavljajući istraživanje Demostata u beogradskom Medija centru, Mihajlović je rekao da je, gledano pojedinačno, sa oko 55 odsto podrške na državnom nivou najjača koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke.

Koalicija koju čine Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Narodna stranka i PSG može da računa na oko 16 odsto glasova, dok takozvana Zeleno-leva koalicija (Ne davimo Beograd, Nebojša Zelenović i Aleksandar Jovanović Ćuta) ima oko devet odsto podrške.

Ukoliko nastupi zajedno, koalicija Demokratske stranke Srbije i POKS-a imaće oko sedam odsto glasova, a Pokret Dveri i Zavetnici zajedno pet odsto, dok bi ostale stranke imale zajedno osam odsto.

„Ovde se belodano vidi da moja projekcija o koalicijama nije do kraja realizovana, jer sam kao verovatnu koaliciju spojio DSS i POKS, kao i Dveri i Zavetnike. U onome što je objavljeno, koalicije Dveri i Zavetnika još nema, što ne znači da je neće biti, videćemo još“, rekao je Mihajlović.

On je dodao da kao što prednost opozicije u Beogradu ne znači da će oni osvojiti i vlast, tako i na republičkom nivou prednost koalicije oko SNS ne znači nužno da će oni sačuvati vlast.

„Ovo nije prognoza izborne pobede opozicije u Beogradu niti partija na vlasti u republici. Do vlasti ima još puno, živimo u zemlji gde je sve moguće i ništa nije nemoguće. Ima još 100 dana do izbora“, rekao je on.

Govoreći o raspoloženju građana, Mihajlović je rekao da većina građana Srbije misli da nema velikih životnih problema.

„To je činjenica i od toga se mora polaziti u kampanji. Da li oni stvarno imaju ili nemaju problema, to je druga stvar. Ali njihova percepcija života je da veliki problemi ne postoje. Najčešće navođeno raspoloženje je nada da će biti bolje. Nada da naša rupa ima dno, da neće biti gore. Uglavnom, reč je o nadi a to je pozitivno raspoloženje“, rekao je on.

Mihajlović je rekao da tako misli nešto više od dve petine građana.

Mihajlović: U Beogradu većina opredeljenih birača za opoziciju, ali to ne znači i da će pobediti
Mihajlović je saopštio da, među opredeljenim građanima, u Beogradu opozicija ima 54 odsto podrške dok je 46 odsto za Srpsku naprednu stranku, Socijalističku partiju Srbije i slične partije.

„To ne znači da bi opozicija pobedila na izborima jer puno zavisi od međusobnih odnosa u njoj“, rekao je Mihajlović, na predstavljaju rezultata istraživanja Demostata za novembar, s pitanjem za koga bi glasali ako su naredne sedmice izbori.

On je naglasio da su građani većinski za dogovor opozicionih stranaka ali ne i jednu kolonu jer ne bi za nju glasalo ako je čine i partije sa kojima se ideološki ne slažu.

Takođe je rekao da bi, prema ovom istraživanju, 10 odsto glasova za opoziciju bilo „bačeno“ jer te stranke ne bi prošle cenzus, tako da im je potrebno da se pridružene nekim strankama.

Kako je naveo, jedna kolona opozicije ne bi dala zbir glasova koliko ih imaju opozicione stranke pojedinčano.

Prema njegovim rečima, pristalica naprednjaka su još veće pristalice ideološke bliskosti kod mogućeg dogovora sa drugim strankama.

Preuzeto sa: https://www.danas.rs/

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here