Home Kosovo Kurti: Vučić od Kosova želi da napravi nefunkcionalnu državu

Kurti: Vučić od Kosova želi da napravi nefunkcionalnu državu

202
0
nov-srbijaizbori
Foto: Getty images

Premijer Kosova Aljbin Kurti ocenio je danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić „želi da od Kosova napravi nefunkcionalnu državu“ i izrazio zabrinutost „zato što Srbija trenutno troši više na vojsku nego svi drugi zajedno na Zapadnom Balkanu“.


Premijer Kosova Aljbin Kurti ocenio je danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić „želi da od Kosova napravi nefunkcionalnu državu“ i izrazio zabrinutost „zato što Srbija trenutno troši više na vojsku nego svi drugi zajedno na Zapadnom Balkanu“.
On je u intervjuu za zagrebački Večernji list rekao da se Srbija na Zapadnom Balkanu „ponaša kao Rusija, jer pokušava da pravi Republiku Srpsku u Bosni i Hercegovini kao Belorusiju, a Crnu Goru kao Ukrajinu“.

Kurti je rekao da „Kosovo nije problem, da Kosovo ima problem i da je taj problem Srbija, u kojoj nema pluralizma i gde postoji samo partija“.

„Ta stranka je i država. Ta država je i crkva. Ta crkva je i partija. Tu nema pluralizma, ali oni tvrde da je demokratija izabrana. Srbija je u poslednje vreme uveliko povećala svoje vojne izdatke. Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Albanija, Kosovo i Severna Makedonija zajedno ne troše koliko Srbija sama. To se ne dešava zbog Mađarske i Rumunije, a ova militarizacija Srbije je za nas veoma zabrinjavajuća“, rekao je Kurti.

On je naveo da postoji volja i interes za sveobuhvatan sporazum za Kosovo i ocenio da to zavisi od toga da li je Srbija spremna i da je normalizacija odnosa Kosova i Srbije takva da „mnogo više zavisi od spremnosti Srbije da promeni svoj pristup“.

Na pitanje da li bi se složio sa eventualnom razmenom teritorija, Kurti je odgovorio odrečno i rekao da želi da se dijalog odvija za prava i potrebe građana, a ne za razmenu teritorija.

„U prirodi autokrata je da misle da mogu da razmenjuju teritorije kao da su njihova svojina. Nismo u srednjem veku, sa monarsima koji teritorije države smatraju zemljom oca ili monarha, a narod porodicom onoga koji vlada. Mislim da ni Srbi ne žele to, hoće samo predsednik Srbije. Sada, dok sam ja na vlasti, on ne pominje razmenu teritorija, ali želi ‘bosnizaciju’ Kosova u vidu autonomnog srpskog entiteta u okviru naše republike, da od nas napravi nefunkcionalnu državu, koja to nije“, kazao je Kurti.

Preuzeto sa: https://www.danas.rs/

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here