Home Parlamentarni izbori Lutovac: U nelegitimnom parlamentu ne može da se raspravlja o promenama Ustava

Lutovac: U nelegitimnom parlamentu ne može da se raspravlja o promenama Ustava

200
0
фацебоок дс
facebook ds

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac saopštio je danas da neće učestvovati na sednici Odbora Skupštine Srbije za ustavna pitanja i zakonodavstvo na kojoj bi trebalo da se vodi rasprava o promenama Ustava Srbije u oblasti pravosuđa, uz učešće predstavnika vanparlamentarne opozicije.

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac saopštio je danas da neće učestvovati na sednici Odbora Skupštine Srbije za ustavna pitanja i zakonodavstvo na kojoj bi trebalo da se vodi rasprava o promenama Ustava Srbije u oblasti pravosuđa, uz učešće predstavnika vanparlamentarne opozicije.
Obrazlažući svoju odluku, Lutovac je kazao agenciji Beta da nelegitiman saziv parlamenta ne može da se bavi izmenama Ustava.

„U ovom sazivu parlamenta nema opozicije. Ovo je lični parlament Aleksandra Vučića. Ustav je najviši pravni akt, ali i društveni ugovor. Svako bavljenje Ustavom podrazumeva široku raspravu i široki konsenzus, a o ovome građani nisu ni elementarno informisani. Jedino uža stručna javnost i neki političari su o tome informisani“, rekao je predsednik DS-a.
Dodao je da je Ustav demokratska tvorevina, „ali ga imaju i nedemokratske države kao što je Srbija“.

„Srbija jedva može da se nazove državom. Najmoćniji čovek u Srbiji deluje kao da Ustav ne postoji. On sam određuje margine svog delovanja. Vlada i parlament su njegovi servisi, pravosuđe je pod njegovim snažnim uticajem“, istakao je Lutovac.

Po njegovim rečima, Srbija ima zarobljene institucije i ugušenu svaku kritičku reč, siromaštvo i nejednakost najveće u Evropi.

„Organizovani kriminal se u državi oseća kao da je u sopstvenoj kući. Privreda je devastirana, kao i obrazovanje i zdravstvo, nema slobode medija niti slobodnih izbora. A Ustavom bi trebalo da se ograničava i gradi vlast i uređuje društvo“, kazao je on.

Na pitanje Bete zašto se sada prvi put pozivaju predstavnici vanparlamentarnih političkih partija, Lutovac je rekao da je cilj vlasti da da privid rasprave u društvu i da bi ova vlast ispunila sugestije Evropske komisije i Venecijanske komisije da se opozicija uključi u politički život i raspravu o važnim političkim pitanjima.

„Na taj način se nastoji naknadno legitimizovati nelegitimni parlament i poboljšati ocena međunarodnih institucija o stanju vladavine prava u Srbiji. A vladavine prava u Srbiji nema. Drugim rečima, ima je onde i onoliko koliko to lična vlast Aleksandra Vučića dozvoljava“, objasnio je predsednik DS-a.

Rekao je da se u preporukama Venecijanske komisije može videti skriveni motiv poziva opoziciji.

Venecijanska komisija, kazao je Lutovac, sugeriše vlastima da kroz inkluzivan pristup, zbog jednopartijske skupštine, stvori što širi legitimitet ustavnoj reformi.

„Dakle, ne zanima njih rasprava i mišljenje opozicije. Osim što žele naknadno da legitimizuju nelegitimni parlament oni žele da formalno ispune ono što se od njih traži spolja kako bi otupeli oštricu kritike koja je sve češća. U tome je smisao ovog poziva na raspravu i zato DS neće u tome učestvovati“, zaključio je Zoran Lutovac.

Sednica Odbora Skupštine Srbije za ustavna pitanja i zakonodavstvo zakazana je za danas u 13 časova, a pozvani su i predstavnici političkih stranaka koje nemaju poslanike.

Preuzeto sa: https://www.danas.rs/

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here