Home Kosovo Forin polisi: Zapadne sile podeljene oko načina za priznanje nezavisnosti Kosova

Forin polisi: Zapadne sile podeljene oko načina za priznanje nezavisnosti Kosova

176
0
getty images
Foto: Getty images

Glavni geostrateški cilj na Balkanu američke vlade i Evropske unije je da Srbija prizna nezavisnost Kosova, ali su zapadne sile duboko podeljene oko načina na koji do toga treba doći, piše „Forin polisi“.


Glavni geostrateški cilj na Balkanu američke vlade i Evropske unije je da Srbija prizna nezavisnost Kosova, ali su zapadne sile duboko podeljene oko načina na koji do toga treba doći, piše „Forin polisi“.
„Preovlađujući stav u Briselu je da to treba učiniti podsticanjem Srbije da prihvati status kvo i dobrovoljno se odrekne svojih zahteva po pitanju Kosova – pristupa koji je vlada u Beogradu uporno odbijala“, navodi se u tekstu, prenosi Koha.

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa, s druge strane, mnogo je fleksibilnija, jer je u prošlosti govorila da će prihvatiti „svako uzajamno prihvatljivo rešenje“, za koje se smatrala i korekcija granica.

U analizi američkog časopisa navodi se da bi takav sporazum bio u suprotnosti sa interesima Brisela, pa trenutak objavljivanja optužnice protiv Tačija za neke nije slučajan.

EU je više puta odbijala razmenu teritorija, a njen specijalni izaslanik za dijalog Miroslav Lajčak je naglasio da ta ideja „nije na dnevnom redu i ne bi trebalo da bude na dnevnom redu“.

S druge strane, Trampova administracija, čini se, spremna je da podstakne svako rešenje koje bi mogla proglasiti spoljnopolitičkom pobedom uoči predsedničkih izbora u novembru.

Sastanak specijalnog izaslanika predsednika SAD za dijalog Ričarda Grenela sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem je možda za sada otkazan, ali činjenica da je bio zakazan trebalo bi da posluži za buđenje Brisela, navodi se u tekstu.

U protekloj deceniji, dodaje se, EU je bila toliko zaokupljena svojim brojnim krizama da nije bilo puno prostora da se pozabavi Balkanom. To povlačenje oslabio je uticaj Evrope u regionu, piše „Forin polisi“, prenosi Kosovo onlajn.

Preuzeto sa: https://www.danas.rs/

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here