Home Kosovo Vučić: Ukidanjem mera vlade u Prištini otvoren prostor za dijalog sa Kosovom

Vučić: Ukidanjem mera vlade u Prištini otvoren prostor za dijalog sa Kosovom

185
0
akzss70-srbijaizbori

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je ukidanjem mera vlade u Prištini otvoren prostor za dijalog sa Kosovom i rekao da očekuje dolazak specijalnog predstavnika Evropske unije (EU) za dijalog između Srbije i Kosova, Miroslava Lajčaka, u Beograd i Prištinu posle izbora u Srbiji 21. juna.


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je ukidanjem mera vlade u Prištini otvoren prostor za dijalog sa Kosovom i rekao da očekuje dolazak specijalnog predstavnika Evropske unije (EU) za dijalog između Srbije i Kosova, Miroslava Lajčaka, u Beograd i Prištinu posle izbora u Srbiji 21. juna.
U intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) Vučić je poručio da je odustao od, kako je rekao, velikih inicijativa za rešavanje pitanja Kosova i da čeka šta će biti predloženo.

Vučić je rekao i da kada se govori o crvenim linijama u kontekstu Kosova „vi niste spremni za razgovor“, ali i da to ne znači da one ne postoje.

„Time se otvara mogućnost da počnemo da razgovaramo, ukoliko ta mera ostane i opstane duže od nekoliko dana i verujem da to nije pitanje preganjanja i nadgornjavanja između dve strane, već je pitanje suštine, pitanje slobodnog protoka roba, usluga, ljudi i kapitala onoga o čemu pričamo“, rekao je Vučić u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE), ocenivši da je to „jedna od najvažnijih sloboda savremenog sveta“.

Verujem da će to dobro da utiče na ekonomiju i Beograda i Prištine, da će to dobro da utiče na Srbei Albance i da će stvoriti „neku vrstu okvira da naše biznis zajednice mogu da sarađuju neuporedivo bolje“.

„Naravno, to će otvoriti mogućnost za politički dijalog između nas“, rekao je Vučić.

On je istovremeno poručio kako je odustao od velikih inicijativa za rešavanje pitanja Kosova“ i da čeka šta će biti predloženo.

Na pitanje kako vidi ulogu Amerike, a kako EU u pogledu dijaloga između Srbije i Kosova, Vučić je je rekao kako „nije logično“ da o tome javno govori.

„Mi se nalazimo na evropskom putu, a sa druge strane Amerika je najveća svetska sila i sada vi očekujete od mene da se zamerim jednima ili drugima. Suviše smo mi mali da bismo to mogli da uradimo i da bih imao pravo da Srbiju dovedem u težu poziciju. To mi ne pada na pamet. Mi razgovaramo sa svima“, rekao je Vučić.

Ja sam dovoljno svestan da smo svi mi zajedno mali i da će naravno uvek biti onih na Balkanu koji će gledati da se dodvore tim velikima, mnogo više nego da sa svojim prijateljima ili komšijama naprave bolje odnose, ocenio je Vučić, naglašavajući kako je „odustao od nekih velikih inicijativa“.

„Čekam da vidim šta će nam to biti predloženo. I ako me pitate, zato sam to rekao, šta je to konkretno šta očekujem. Ne očekujem ništa. Ne znam šta će. Kada kažem nešto će biti, ali ne znam šta bih očekivao. Ništa konkretno“, rekao je Vučić, naglašavajući da za rešavanje kosovskog pitanja „ne postoje nikakvi rokovi“ i da će „Srbija da razgovara u dovoroj veri“.

Komentarišući izjave zvaničnika iz Srbije u kojima je tokom vanrednog stanja izazvanog korona virusom kritikovana Evropska unija (EU), a isticana pomoć Kine, predsednik Srbije je naglasio kako je u razgovorima sa EU „važno da oni nama mogu da kažu sve što misle, ali da mi njima možemo da kažemo sve što mislimo“.

Srbija je opredeljena za članstvo u EU, poručio je Vučić, a na pitanje ima li evroskepticizma u njegovim izjavama, rekao je da je reč o evrorealizmu.

Vučić je najavio da će Srbija, vremenom, uskladiti svoju spoljnu politiku sa EU, ali da će do tada štititi svoje nacionalne i državne interese.

Evrospka unija je „ubedljivo najveći investitor i ubedljivo najveći donator u našoj zemlji“, istakao je Vučić, ističući kako želi da odgovori na racionalni način.

„Da li nam je Kina mnogo pomogla? Beskrajno joj hvala i sa Železarom i sa rudnikom, Ziđinu u istočnoj Srbiji i kroz mnoge druge projekte koje zajednički radimo i da li su nam pomogli tokom tokom korona virusa, svakako jesu, ali brojevi su tu, čini mi se, nedvosmisleni“, rekao je Vučić.

On je, komentarišući izveštaje međunarodnih organizacija u kojima se kritikuje stanje demokratije u Srbiji, rekao kako bi voleo da ima nešto više objektivnosti, ali i da prihvata da postoji deo stvari koji je istinit i koji bi trebalo menjati.

Preuzeto sa: https://www.danas.rs/

Foto: Darko Ćirkov

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here