Home Parlamentarni izbori Jeremić: Obradović omogućio penal Vučiću da sruši bojkot

Jeremić: Obradović omogućio penal Vučiću da sruši bojkot

154
0
narodna stranka-srbijaizbori

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da je štrajk glađu predsednika Dveri Boška Obradovića omogućio „penal“ predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da sa par efektnih poteza matira opoziciju i sruši bojkot.


Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da je štrajk glađu predsednika Dveri Boška Obradovića omogućio „penal“ predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da sa par efektnih poteza matira opoziciju i sruši bojkot.
On je izjavio da je uveren da Obradović to ne želi i da mu nije bilo na pameti kada je stupio u štrajk.

„Vučić može da učini ’akt milosrđa’, u čemu ga sprečava jedino sujeta, i da kaže ’izvoli, Boško, na RTS 60 minuta, i svi ostali koji hoćete idite na RTS i odložiću vam izbore za septembar, neću da Boško umre’.

To bi ustostručilo pritisak domaće i još više međunarodne javnosti, a da Vučić suštinski ne učini bilo kakav ustupak“, rekao je Jeremić u emisiji „Utisak nedelje“ na televiziji Nova S.

Jeremić je ocenio da pomeranje izbora za septembar ne bi efektivno ništa promenilo, a vrlo verovatno bi „srušilo bojkot, počevši od Dveri, pa možda još i nekih“.

„Narodna stranka neće na izborima učestvovati ni u tom slučaju, ali to je jedan opasnih scenarija na koji bih Bošku skrenuo pažnju da sam imao priliku da sa njim razgovaram pre nego što je stupio u štrajk. Najvažnija posledica štrajka glađu je, naravno, Obradovićevo zdravlje i kao čovek saosećam sa njim i zabrinut sam“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da su tri najvažnija uslova za promenu vlasti u Srbiji ponašanje opozicije, da međunarodna zajednica ne podržava vlast u Beogradu koliko ju je do sada podržavala i izbijanje „klanovskih obračuna u redovima režima i nezadovoljstvo na nižim nivoima“, što je, kako je naveo, već počelo da se događa.

„Počelo je i drugo da se događa, jer je u izveštajima međunarodnih organizacija Srbija svrstana u kategoriju hibridnih režima“, rekao je Jeremić.

Jeremić je istakao da je, međutim, ponašanje srpske opozicije ključan uslov za promenu vlasti.

„Najvažnije je da opozicija poradi na sticanju kredibiliteta kod naroda, koji trenutno nema. Mislim da je najveći problem to što danas opozicija nema kredibilitet kod naroda i narod opoziciji trenutno ne veruje. Dobar početak za povratak kredibiliteta opozicije je da neko konačno drži reč i obećanje“, rekao je Jeremić.

„Kada je reč o bojkotu, ako smo dali reč i rekli da ćemo nešto uraditi, onda bi bilo dobro da to obećanje ispunimo bez obzira na to koliko će nas to koštati. Bitno je i zajedničko i koordinisano delovanje“, naveo je Jeremić.

Predsednik Narodne stranke je istakao i da „Savez za Srbiju postoji“, a da bi građani trebalo da veruju onome ko drži reč.

„Bojkot izbora nije cilj, nego sredstvo da se dođe do slobodnih izbora. Do slobodnih izbora nećemo doći bez najmanje jedne runde bojkota, koji će biti vododelnica između onih koji drže reč i onih koji ne drže, ali ne i poslednja vododelnica“, rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da je „suština da je režim daleko od toga da bude uzdrman sa ovakvom vrstom ponašanja i unutrašnjih i spoljnih okolnosti“.

Upitan o odluci Pokreta slobodnih građana da učestvuje na izborima, Jeremić je odgovorio da je taj pokret odlučio da odustane od dogovorenog.

„Ne verujem da je Sergej Trifunović primio novac da izađe na izbore, nego da nije imao snage da održi reč“, rekao je Jeremić.

Predsednik Pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je danas da se nada da će Evropska unija (EU) čuti „vapaj“ i neće stati na stranu vlasti jer „put kojim je krenuo aktuelni režim nije dobar i ne vodi ka dobrome“.

Danas je ispred Skupštine Srbije održan protest podrške Bošku Obradoviću i Ivanu Kostiću koji štrajkuju glađu.

Preuzeto sa: https://www.danas.rs/

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here