Home Kosovo Kurti: Postoji spreman sporazum Tačija i Vučića o Kosovu

Kurti: Postoji spreman sporazum Tačija i Vučića o Kosovu

180
0
thinkstock
Foto: Thinkstock

Premijer Kosova Aljbin Kurti je danas na vanrednoj sednici Skupštine Kosova izjavio da postoji „spreman sporazum“ kosovskog i srpskog predsednika o Kosovu, i da je ono što se sada zato događa, „pokušaj da slome njega i Vladu na čijem je čelu“.


Premijer Kosova Aljbin Kurti je danas na vanrednoj sednici Skupštine Kosova izjavio da postoji „spreman sporazum“ kosovskog i srpskog predsednika o Kosovu, i da je ono što se sada zato događa, „pokušaj da slome njega i Vladu na čijem je čelu“.
„Nije ovde stvar ukidanja tarifa i početka dijaloga, već odricanje dva predsednika od tarifa i dijaloga iza zatvorenih vrata. Uveren sam da postoji spreman sporazum, a ono što je potrebno, jeste da slome Vladu Kosova, da mene slome kao premijera, kako bi (Tači) tajnim pregovorima dobio moć da postigne sporazum“, kazao je Kurti.

Kurti je rekao da „tajni pregovori nikada nisu prestali“ i da on sada, kao premijer, ima više informacija o tome nego pre, kada je bio samo lider opozicionog Pokreta Samoopredeljenje.

„Zadržavanje 100-postotne takse bez reciprociteta je ekstremna pozicija. Potpuno ukidanje 100-postotne tarife, a da se uopšte ne spominje reciprocitet, takodje je ekstremna pozicija“, kazao je Kurti.

Objasnio je da smatra da „moramo biti protiv tih krajnosti, moramo biti normalni. A uveren sam da postoji normalan stav i to je zamena tarife reciprocitetom“.

Naglasio je da će se uz postepenu zamenu stopostotne takse reciprocitetom stvoriti i mere poverenja za budući dijalog, ali je, s druge strane, izrazio sumnju u nastavak dijaloga Kosova i Srbije u slučaju ukidanja takse bez reciprociteta.

„Ne radi se o ukidanju tarifa i početku dijaloga. Reč je o uklanjanju tarifa i zatvaranju dijaloga gotovim sporazumima. Uveren sam da postoji spreman dogovor dva predsednika. Čak i ako bi samo deset procenata bilo verovatno da je sporazum spreman, moramo biti oprezni, a uveren sam da postoji spreman sporazum. To je problem, to je ‘slon u sobi’!“,kazao je kosovski premijer.

Kurti je negirao da je „antiamerički“ raspoložen: „Nisam antiamerikanac. Ali mogu reći da je predsednik (Tači) antievropljanin. Vidite, upravo kada se aktuelni predsednik otvoreno proglasio antievropskim, neki mene optužuju za antiamerikanizam“, kazao je Kurti.

Kurti je rekao da je „protiv i antiamerikanaca i protiv antievropljana“, te da je njegov stav „transatlantski“, da je spreman da ode i u Vašington, kao premijer Kosova.

Skupština nastavlja raspravu diskusijom poslanika.

Preuzeto sa: https://www.danas.rs/

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here