Home Kosovo Dačić: Kosovo u UN ne priznaje 95 zemalja, a priznaje 93

Dačić: Kosovo u UN ne priznaje 95 zemalja, a priznaje 93

182
0
dacic-srbijaizbori
Foto: Darko Cirkov

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio danas da 95 zemalja ne priznaje Kosovo, da je 93 onih koje ga priznaju, a da je pet država „fluidno“.


Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio danas da 95 zemalja ne priznaje Kosovo, da je 93 onih koje ga priznaju, a da je pet država „fluidno“.
„Kada je Srbija krenula u priču utvrdjivanja koje zemlje su priznale Kosovo bilo ih je 113“, rekao je Dačić na konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova Palestine Rijadom Al Malikijem.

Danas 93 zemlje u odnosu na 113, koliko ih je bilo pre dve godine, priznaju Kosovo.

Dačić je naveo i da 95 zemalja ne priznaje Kosovo, a da je pet zemalja „fluidno“ – Egipat, Peru, Oman, Gvineja Bisao i Dominikanska Republika.

Šef srpske diplomatije je rekao da, prema sadašnjem odnosu zemalja koje priznaju odnosno ne priznaju Kosovo, bilo koja predložena odluka u Generalnoj skupštini UN ne bi mogla da prodje.

Kako je naveo, za odluku je od 193 članica Generalne skupštine UN potrebno 97 glasova.

Dačić je rekao da zna da bi Rusija uložila veto u Savetu bezbednosti UN, ali da „Srbija mora da se osigura i ako se to ne desi“.

Šef srpske diplomatije rekao da „državna akcija“ vezano za Kosovo nije usmerena ni protiv koga već da joj je cilj zaštita nacionalnih interesa.

Preuzeto sa: https://www.danas.rs/

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here