Home Kosovo RSE: Izvesno imenovanje novog posrednika u dijalogu Kosova i Srbije

RSE: Izvesno imenovanje novog posrednika u dijalogu Kosova i Srbije

245
0
getty images
Foto: Getty images

Odluka o imenovanju specijalnog izaslanika Evropske unije (EU) za dijalog o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine sada je već izvesna, javlja Radio Slobodna Evropa (RSE), pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore u Briselu.


Odluka o imenovanju specijalnog izaslanika Evropske unije (EU) za dijalog o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine sada je već izvesna, javlja Radio Slobodna Evropa (RSE), pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore u Briselu.
Kako navodi, ta odluka će najverovatnije biti saopštena nakon saslušanja budućeg šefa evropske diplomatije Žozepa Borela u Evropskom parlamentu, koje je zakazano za 7. oktobar.

Prema neimanovanim izvorima, Borel, koji i dalje vrši dužnost šefa španske diplomatije, upoznao je o ovoj ideji nekoliko kolega iz ostalih zemalja članica EU.

Dok diplomate i dalje oklevaju da govore o konkretnim imenima budućeg specijalnog izaslanika, RSE navodi da su u evropskim krugovima već utvrđena određena načela oko budućeg izaslanika, koji će u ime EU posredovati u dijalogu između Prištine i Beograda.

Kako su za RSE objasnili diplomatski izvori, budući izaslanik treba da ima visoki politički profil, odnosno treba da bude bivši ili sadašnji ministar inostranih poslova, da ima relevantno znanje o prilikama u regionu i „harizmu da progura proces“ koji bi bio prihvatljiv, kako za Beograd i Prištinu, tako i za Vašington i Njujork.

RSE dodaje da diplomate u evropskoj prestonici od budućeg izaslanika očekuju da bude u stanju da „popravi štetu koju je učinila Federika Mogerini načinom kako je vodila dijalog“.

Za razliku od nekoliko ostalih kandidata za komesare, koji nemaju široku podršku Evropskog parlamenta, imenovanje Borela skoro je izvesno, budući da on ima podršku dovoljnog broja poslanika u EP, navodi RSE.

RSE piše i da se u evropskim krugovima razmišlja o modalitetima funkcije budućeg predstavnika: da li će on biti „specijalni izaslanik EU“, kojeg bi po pravilu imenovao Borel, čime bi bio podređen Borelu, ili bi to bio „specijalni predstavnik EU“, kojeg bi imenovao Savet EU, i tako bi bio deo formalnog sistema u EU.

RSE je ranije objavio, pozivajući se na izvore iz nemačke vlade, da je
zvanični Berlin veoma zainteresovan da potencijalni specijalni izaslanik dođe upravo iz te države.

Evropski parlament trebalo bi da potvrdi sastav nove Evropske komisije, na čelu sa predsednicom Ursulom fon der Lajen, do 1. novembra.

Preuzeto sa: https://www.danas.rs/

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here