Home Parlamentarni izbori „Bojkot je jasna poruka otpora“

„Bojkot je jasna poruka otpora“

179
0
crta-srbijaizbori
Foto: Thinkstock

Beograd — Stranka slobode i pravde Dragana Ðilasa donela je odluku da bojkotuje naredne izbore. Predsednik Dveri Boško Obradović rekao je da stranka neće menjati odluku.


Beograd — Stranka slobode i pravde Dragana Ðilasa donela je odluku da bojkotuje naredne izbore. Predsednik Dveri Boško Obradović rekao je da stranka neće menjati odluku.
Ðilas je na početku sednice, koji je bio otvoren za javnost, rekao da odluka o bojkotu nije odluka o tome da li izaći na izbore ili ne, o broju mandata ili finansijama koje stranke dobijaju ulaskom u skupštinu, već odluka o otporu „zarobljenoj državi“.

Na pitanje da li će sve stranke u Savezu za Srbiju bojkotovati izbore, jer ima disonantnih tonova, Ðilas je rekao da on nije čuo nijedan disonantni ton iz bilo koje organizacije, osim pojedinaca, koji, kako kaže, takođe nisu protiv takve odluke o bojkotu, ali smatraju da treba da se organizuje debata.
„Gospodo, na debatu ste imali pravo do februara meseca kada ste stavili svoj potpis na papir da nećete izaći na izbore pod ovim uslovima, posle toga više nema debate, možemo samo da pričamo kako će to da se implementira i kako da se izborimo, ali ne možemo da pričamo da li ćemo da menjamo tu odluku, jer mi smo ljudima nešto obećali“, rekao je Ðilas.

Za ideju prelazne vlade Ðilas je kazao da je ideja lansirana na takav način da bi Aleksandar Vučić na nju mogao da odgovara i da se onda ljudi iz opozicije malo dele.

„Imamo 42 zahteva koja podržavamo, za njihovo sprovođenje je neophodno napraviti mehanizam. Da li je to model tehničke vlade koja je bila u Makedoniji ili Crnoj Gori, mislim da je još prerano o tome da govorimo. Ali ako želite da se smanje agresije i da postanemo normalna zemlja, onda ćemo verovatno doći do nekog oblika koji će neke stvari garantovati i smanjiti tenzije“, naveo je Ðilas.

On je na početku sednice glavnog odbora apelovao na članove da se od danas trude da ne obraćaju pažnju na to što predstavnici vlasti pričaju i da govore ono u šta veruju i kako zemlja može da izgleda. Dodao je da samo tako, po njegovom mišljenju, mogu da se suprostave aktuelnoj vlasti.

„Ako ostanemo na njihovom terenu, u blatu, oni će nas pobeđivati“, kaže Ðilas.

On je rekao da su članovi S SP oni koji veruju u EU i da su zbog toga pogođeni nekim porukama koje stižu iz te zajednice.

Građanima, i međunarodnoj zajednici i Evropi, kaže Ðilas, šalju zato istu poruku – da će se za Srbiju kako je oni vide izboriti sami i da nikom ništa neće dugovati, a kad dođu na vlast, ulagaće u ljude, povećati plate, vratiti u državno vlasništvo rudna i šumska bogastva, „pokrenuti Srbiju“…

Dveri: Ipak bojkot, predlog o tehničkoj vladi samo signal
Predsednik Dveri Boško Obradović izjavio je danas da ta stranka neće promeniti odluku o bojkotu izbora, a da formiranje predizborne prelazne, tehničke Vlade, koju su izneli kao ideju, trenutno uopšte nije aktuelno, jer vlast ne želi da ispuni nijedan zahtev opozicije i stručnog tima protesta.

On kaže, kako je saopšteno, da Dveri sada pominju temu prelazne Vlade kako bi unapred signalizirali da, ako dođe do pokušaja vlasti da u poslednji čas ponudi neke ustupke pred izbore, Dveri na to neće pristati.

Da bi uopšte došlo do novih izbora, smatra Obradović, mora najpre doći do sporazuma vlasti i opozicije o slobodi medija i fer i poštenih izborima, a da bismo imali garancije za sprovođenje jednog takvog sporazuma mora biti formirana upravo prelazna, tehnička vlada sa ko-ministrima iz redova opozicije koji bi kontrolisali taj proces.

Obradović je istakao i da ideja Dveri o prelaznoj, tehničkoj Vladi nema nikakve veze sa predlogom LDP-a, čiji je lider Čedomir Jovanović rekao da vlast i opozicija moraju da pokažu ozbiljnost i izbegnu bojkot izbora dela opozicije, a da je jedan od načina za to formiranje prelazne predizborne vlade.

Preuzeto sa: https://www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here