Home Kosovo Makalister: Priština da ukine takse i da se uspostavi dijalog

Makalister: Priština da ukine takse i da se uspostavi dijalog

135
0
getty images
Foto: Getty images

Beograd — Takse moraju da se suspenduju da bi se uspostavio dijalog između BG i PR, a EU je spremna da pomogne što je pre moguće, rekao je Dejvid Makalister.


Beograd — Takse moraju da se suspenduju da bi se uspostavio dijalog između BG i PR, a EU je spremna da pomogne što je pre moguće, rekao je Dejvid Makalister.
On je, na pitanje novinara o taksama koje Priština još ne ukida na robu iz centralne Srbije, rekao da je EU veoma jasno do sada naglasila da te takse treba da budu ukinute.

Navodeći da smatra da Prištinu domaća politika onemogućava da se fokisira na to, Makalister je rekao – „naš stav je isti“ i podsetio na saopštenje država Kvinte.
On je rekao da dijalog između Beograda i Prištine ne postoji i da od obe strane zavisi kada će dijalog biti nastavljen.

Kako je rekao, postoje ozbiljne prepreke, a EU je veoma jasno do sada naglasila da bi takse trebalo da budu ukinute.

Makalister je, takođe, primetio da nije bilo rekacija u Prištini na saopštenje Kvinte i kazao da pretpostavlja da treba sačekati ishod parlamentarnih izbora na Kosovu.

Na pitanje da li Evropa ima dodatni argument da Prištinu pozove da ukinu takse ili to prepušta SAD, Makalister je kazao da su Evropljani jednako uključeni u to kao i Amerikanci i da su na isti način pozvali vlasti na Kosovu da suspenduju tu odluku.

„Poslednja izjava država Kvinte je jasna u SAD i države EU su rekle isto. Nadam se da će odgovorni ljudi u Prištini poslušati savet i zahtev sa naše strane“, rekao je Makalister, koji je istakao da Priština otkada je uvela takse dobija istu poruku u vezi sa suspenzijom.

Preuzeto sa: https://www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here