Home Parlamentarni izbori „Opozicija nema odgovore na ključne društvene teme“

„Opozicija nema odgovore na ključne društvene teme“

137
0
wikipedia
Foto: Wikipedia

Beograd — Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović smatra da ima razloga i „za“ i „protiv“ prevremenih parlamentarnih izbora.


Beograd — Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović smatra da ima razloga i „za“ i „protiv“ prevremenih parlamentarnih izbora.
Ona je navela da će SNS odluku o eventualnim izborima doneti uz vaganje svih argumenata.

Ona je na televiziji Pink rekla da je pred Srbijom period ozbiljnih pitanja koja su na dnevnom redu, kao što su pitanje Kosova Metohije, nastavak ekonomskih reformi i evropskih integarcije, te da je nekada stabilnost prednost u smislu da zbog tih važnih pitanja nemate period izbornog ciklusa.

„S druge strane treba nam i novi legitimitet. Ako ćete da nastaviti tako važnu politiku i tako važnu trasu političku za Srbiju , uz učestale proteste, pokušaj diskreditacije puta kojim vlada ide, onda mislim da novi legitimitet treba da se dobije, pa da izmerimo svi gde smo među građanima“, kaže Joksimović, koja je i internacionalni sekretar SNS.

Navela je da i redovni izbori ne bi bili tako daleko.

„Još analiziramo. Kao što je dobro rekao predsednik Vučić, u svakom slučaju će uskoro biti izbori u svakoj varijanti, jer i redovni nisu daleko, a i ako budu vanredni, opet su tu negde“, kaže Joksimović.

Upitana o untrašnjim političkim odnosima, protestima i uvredama koje iznosi deo opozicije na račun predstavnika vlasti, Joksimović je rekla da to stvara jednu toksičnost političkog javnog govora i atmosfere što, kaže, nikad nije dobro.

Poručila je da oni koji zele da se bave politikom moraju pre svega da budu osobe koje imaju samokontrolu, te da zato predstavnici dela opozicije nemaju kapacitet da vode zemlju jer nemaju samokontrolu. „Zamislite, neko ne može da se obuzda, koristi najstrašnije uvrede.

Hoće tako sutra da pričaju i sa građanima i sa predstavnicima međunarodne zajednice“, upitala je Joksimović.

Povodom kritika koje su u međunarodnim kontaktima iznosili lideri Saveza za Srbiju Dragan Đilas i Vuk Jeremić, Joksimović je navela da, ako neko misli da međunarodne kontakti služe za opanjkavanje sopstvene zemlje, onda nema šta da kaže na takve ljude.

„Nikada nisam u svom poslu koristila i zloupotrebljavala poziciju da bih govorila protiv političkih suparnika. Imamo ovde prostor, pa ćemo na vrlo direktan način verbalno da se sukobljavamo. Zamislite kad kažete, nećemo da učestvujemo u radu parlamenata i nećemo na izbore, pa šta hoćete? Nepartijski pluralizam s kraja 80 -tih? To su anahroni modeli“, rekla je Joksimović.

„Pa. šta ćete? Da se samoizaberete? Pa, ne može, to je antievropski. Ako pledirate na politički legitimitet koji tražite od građana morate da date odgovore građanima na ključna društvena pitanja“, kaže Joksimović.

Ta pitanje se, kaže, odnose na to da li ste za nastavak evropske integracije, dijalog i odgovoran nastup u pokušaju nalaženja rešenja za KiM, te za nastavaka konzervativne ekonomske politike koja već daje dobre rezultate.. „Pa morate da kažete, jer neće valjda da građani podržavaju zato što se vama ne sviđa Vucić ili bilo ko iz vlade. Je l’ to ozbiljno“, navela je Joksimović.

Preuzeto sa: https://www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here