Home Kosovo Dačić: Tramp zainteresovan za rešavanje pitanja KiM

Dačić: Tramp zainteresovan za rešavanje pitanja KiM

127
0
ivica-srbijaizbori
Foto: Darko Ćirkov

Sjedinjene Američke Države na čelu sa predsednikom Donaldom Trampom zainteresovane su za rešavanje pitanja Kosova i Metohije.


Sjedinjene Američke Države na čelu sa predsednikom Donaldom Trampom zainteresovane su za rešavanje pitanja Kosova i Metohije.
To je izjavio ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

„Tramp je zainteresovan da se reši pitanje KiM. Trampu treba spoljnopolitički uspeh a to bi bilo trajno rešenje za Kosovo koje ne može da se postigne bez rešenja sa Srbijom“, rekao je Dačić za Hepi TV.

On je dodao da je Tramp shvatio da toga nema bez dogovora sa Srbijom, kao i da su to shvatili i Albanci, ali i neke evropske zemlje.

„Sad je pogodan trenutak, Americi se žuri zbog izbora. Mogerinijevoj se žuri. S druge strane, oni koji ne žele rešenje, njima se ne žuri“, rekao je Dačić, aludirajući na stav vlasti privremenih institucija u Prištini.

On je dodao da je potrebno da se sklope određene kockice na međunarodnom planu koje su u ovom trenutku, kako je oceno, pozitivne za Srbiju.

„Ako se vrati (bivši demokratski potpredsednik SAD Džozef) Bajden ne znam kako će se odraziti za Srbiju iskreno, jer u Prištini postoji njegov bulevar. Nećemo se radovati toj administraciji zato navijam za Trampa, jer je pobedio (Hilari) Klinton, ako ništa drugo“, naveo je Dačić.

On je takođe najavio da će uslediti nova povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova, podsetivši da je u poslednjih pet godina 13 zemalja to već učinilo.

„Građani Srbije, broj članica UN koje priznaju nezavisnost Kosova uskoro će pasti ispod polovine“, poručio je Dačić i dodao da mu je cilj da još šest zemalja povuče priznanje da bi se to dogodilo.

Kako je objasnio, od 193 članica UN, 91 zemlja sigurno nije priznala Kosovo, neke jesu ali ne glasaju, a da bi Srbija imala većinu treba joj 97 glasova.

„Da bismo bili sigurni sto odsto, treba nam još šest zemalja. Ja hoću još ovih šest zemalja da završim, pa da idem u penziju.“, rekao je Dačić.

Preuzeto sa: https://www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here