Home Kosovo „Četiri zemlje protiv rasprave o Kosovu u SB UN“

„Četiri zemlje protiv rasprave o Kosovu u SB UN“

170
0
dacic-srbijaizbori
Foto: Darko Ćirkov

Beograd — Još je neizvesno da li će Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija 7. februara raspravljati o Kosovu.


Beograd — Još je neizvesno da li će Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija 7. februara raspravljati o Kosovu.
AD, Velika Britanija, Nemačka i Poljska bile su žestoko protiv toga da se redovni tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN o KiM nađe na dnevnom redu sednice, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić je na konferenciji za novinare rekao da prvi put u Savetu bezbednosti UN nije usvojen dnevni red, koji inače svakog meseca predlaže predsedavajući, što je, ocenjuje, neozbiljno za organizaciju poput UN.

On je objasnio da je sednica na kojoj bi trebalo da se raspravlja o redovnom izveštaju o KiM zakazana za 7. februar, ali da nije izvesno da li će na njoj biti reči o Kosovu, jer će se verovatno tek tog dana usvajati dnevni red.

„Teško da možemo da skupimo devet glasova da to bude na dnevnom redu, jer tu nema veta. Ali ne mogu ni oni da skupe devet glasova da ne bude“, rekao je Dačić.

On je pozvao međunarodnu zajednicu na dogovor ističući da se, ako u trenutku kada je dijalog blokiran neko kaže da nema potrebe da se razgovara o Kosovo, može očekivati da KiM više nikad neće biti na dnevnom redu.

„Sutra moram u Vašington na konferenciju, odatle u Njujork, jer je sednica zakazana 7. februara. Nije izvesno da li će da bude, verovatno će da dođu i kažu otvaramo sednicu, ko je za usvajanje dnevnog reda i može da se desi da dođemo tamo, a da oni ne usvoje dnevni red, to je neozbiljno za organizaciju koja pretenduje da vodi svet“, rekao je Dačić.

Preuzeto sa: https://www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here