Home Parlamentarni izbori „Bila sam protiv izbora, ali se situacija menja“

„Bila sam protiv izbora, ali se situacija menja“

208
0
maja b 92
Foto: https://www.b92.net

Treba odmeriti šta je dobro za građane, poručuje predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković povodom spekulacija da će građani Srbije uskoro na birališta.


Treba odmeriti šta je dobro za građane, poručuje predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković povodom spekulacija da će građani Srbije uskoro na birališta.
“Da li će izbori da budu početkom druge polovine 2019. godine, krajem godine, ili sada na proleće, ne menja suštinu stvari. Ova godina je ionako predizborna, treba odmeriti šta je dobro za građane“, kaže Gojković za Tanjug.

Na pitanje za šta se ona lično zalaže, Gojković je podsetila da je pre mesec dana bila protiv održavanja prevremenih izbora, ali, ukazuje, situacija u Srbiji, ali i u regionu se menja i postaje složenija, ako se imaju u vidu jednostrani potezi Prištine, ukidanje granice između Albanije i Srbije, budući da Srbija Kosovo i Metohiju ne gleda, niti će gledati kao zasebnu celinu…

“Ekonomska situacija je odlična, i sa tim možemo da budemo ponosni. Ali, videćemo, ako se situacija u zemlji usložnjava i da li opozicija zaista želi izbore – da ne pomisle da SNS ima nešto protiv, ili se boji da izmeri snagu i poverenje građana…”, rekla je Gojković.

Bojkot institucija, pa i skupštine, što predlaže Vuk Jeremić, neće, ukoliko ga i bude, omesti rad parlamenta, kaže Gojković:

“Parlament će normalno nastaviti sa radom. Tu su poslanici koji podržavaju Vladu Srbije, ali i oni koji su u opoziciji, a ne dele mišljenje Vuka Jeremića. Dok god budemo imali većinu za usvajanje predloga zakona, parlament može da donosi odluke”, rekla je Gojković.

Ona dodaje da poslanici dela opozicije, koji predlažu bojkot, na neki način već bojkotuju time što ne dolaze na sednice, a kada dođu – naprave haos.

Sada, kaže, deo opozicije ponovo hoće da smeni vlast nasiljem, a ne na izborima, kao što su to učinili 2000, kada su palili skupštinu.

Protesti su, inače, nešto legalno i legitimno, mada su, ističe Gojković, ovi danas “malo čudni, jer opozicija ne zahteva izbore”.

“Kao što vidite, svuda u svetu se održavaju, samo otvoreno i jasno treba reći da to nisu nikakvi apolitički protesti, ili, kako to vole da kažu, građanski protesti, ma šta to značilo. To su isključivo politički protesti”, ocenila je Gojković.

Smatra da ličnosti i političke partije iz Saveza za Srbiju, koji dobijaju sve manje glasova na izborima, pokušavaju da se sakriju iza građana i iza manje poznatih političara, iako ni oni nisu neka nova lica političke scene.

Gojković takođe smatra da bi Jeremić morao da protumači građanima šta je hteo da kaže kada je rekao da će Vučić morati da popusti pred unutrašnjim i pritiscima iz inostranstva.

Vlast, ističe Gojković, želi da sasluša građane koji protestuju, ali ne i bivšu vlast kojima su građani Srbije na izborima dali “jedinicu” i od 2012. godine ih redovno kažnjavaju.

“Šta mi da razgovaramo sa bivšom vlašću? Ali, saslušaćemo građane i njihove zahteve bez obzira koliko su čudni i nevezani za Vladu Srbije ili Aleksandra Vučića. Dugo sam u politici, nešto se čudno dešava, jer je opozicija izlazeći na ulice tražila izbore, ali su zahtevi danas nepovezani, a opozicija ne traži izbore”, kaže Gojković.

Na pitanje kako to tumači, Gojković kaže da je opozicija sigurna da će opet katastrofalno proći na izborima, te da vlast želi da preuzme nasiljem kao i pre 19 godina:

“Mi, međutim, ne znamo da li su ti izbori 2000. zaista bili takvi da su oni pobedili, ili je ipak trebalo da se održi drugi krug, jer je ovo zdanje, u kome se nalazimo, spaljeno, ovde su se nalazili izborni rezultati i to očigledno nikada nećemo ni saznati”, istakla je Gojković.

Najavu Boška Obradovića da sprema “nova iznenađenja” u parlamentu, Gojković je prokomentarisala opaskom “da je baš interesuje šta uvežbavaju ovih dana – kakvu vrstu nasilja”.

“Kada je bila “pokazna vežba“ u decembru, oni su ostali te noći u parlamentu, njih nekoliko, doveli su Dragana Ðilasa, sedeli su ovde, Boško (Obradović) je neovlašćeno upao u kancelarije generalnog sekretara. Niko ih nije sprečavao, a oni su pokazali svoje lice građanima”, poručila je Gojković.

Gojković je, u svojstvu funkcionera SNS, prokomentarisala rad ministara, rekavši da je Vlada Srbije radila sasvim dobro što, kako kaže, pokazuje i razvojni budžet za ovu godinu, koji između ostalog, predviđa povećanje plata i penzija i velika kapitalna ulaganja.

„Time se pokazuje lice Vlade Srbije i njeni planovi za 2019. godinu. Svi zajedno čine dobar tima na čelu sa premijerkom Anom Brnabić koja posebnu paznju posvećuje segmentima koji su bili zapostavljeni – obrazivanje, IT sektor i kultura. Dopada mi se da na čelu vlade imamo energicnu i modernu zenu, a sve ostalo raspravljaće se u SNS“, rekla je Gojković.

Kaže da će se rezultati najbolje videti kada se budu rapisali izbori, a za sada, oni još nisu na vidiku.

Ona je rekla i da za sada nema predloga za vanrednim sednicama u januaru, ali podseća da su u toku praznici, te da očekuje da dobije izvesne predloge u drugoj polovini meseca.

Preuzeto sa: https://www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here