Home Kosovo Đurić: Srbija poziva da se spreči formiranje vojske Kosova

Đurić: Srbija poziva da se spreči formiranje vojske Kosova

139
0
Marko DJURIC-srbijaizbori
Foto: https://www.b92.net

Beograd — Rukovodstvo Srbije poziva međunarodnu zajednicu i vojni kontigent KFOR, pod upravom NATO, da zaustave kosovsko-albanske vlasti u formiranju armije.


Beograd — Rukovodstvo Srbije poziva međunarodnu zajednicu i vojni kontigent KFOR, pod upravom NATO, da zaustave kosovsko-albanske vlasti u formiranju armije.
Formiranje vojske ugrozilo bi mir na području Balkana, izjavio je za RIA Novosti direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji izjavio je ranije da će kosovska vojska biti formirana 14. decembra. Premijer samoproglašene republike Ramuš Haradinaj, dodao je da odluka kosovskog parlamenta o formiranju punopravne vojske predstavlja jedan od važnijih puteva ka NATO.

Očekuje se da će oružane sile Prištine činiti 5.000 vojnika i 3.000 rezervista.

Najavljena transformacija Bezbednosnih snaga Kosovo u takozvanu “vojsku Kosova” predstavlja do sada neviđenu pretnju miru i stabilnosti u regionu i direktno narušavanje Rezolucije Saveta UN 1244, kao i vojno-tehničkog sporazuma kojim je završen konflikt 1999. godine na Kosovu i Metohiji, izjavio je Đurić za rusku agenciju.

Prema njegovim rečima, zadatak oformljene vojske bio bi „ostvarenje političkih ciljeva albanskih ekstremista i separatista i stvaranje pretnji za Srbe“ na Kosovu i Metohiji i celom regionu, a takođe realizacija ciljeva „koje je nedavno odredio Enver Hodžaj, potpredsednik privremenih struktura u Prištini, zapravo stvaranje regionalnog bloka protiv Srbije“.

„Srbija poziva međunarodnu zajednicu, pre svega (međunarodni kontigent pod uprvom NATO) KFOR, koji ima mandat Saveza UN, da spreči i onemogući nameru albanaca u Prištini suprotnu međunarodnom pravu da osnuje takozvanu vojsku na teritoriji Srbije. Tražimo da se KFOR usprotivi tome, ako Albanci otpočnu formiranje oružanih formacija da ih razoružaju“, ukazao je direktor Kancelarije KiM.

„Takođe mi pozivamo sve aktivne snage međunarodne zajednice da postupe odgovorno i da se uzdrže od podrške stvaranja oružanih strana Kosova, što je jako važno. Zato što to predstavlja dolivanje ulja na vatru, na već tako uzavrelu političku situaciju u našem regionu“, rezimirao je Đurić

Preuzeto sa: https://www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here