Home Kosovo „Beograd i Priština imaju istorijsku priliku“

„Beograd i Priština imaju istorijsku priliku“

165
0
nov-srbijaizbori
Foto: Thinkstock

Vašington — U Atlantskom savetu SAD veruju da Beograd i Priština imaju istorijsku priliku da normalizuju odnose, što će „i jednima i drugima omogućiti da krenu napred“.


Vašington — U Atlantskom savetu SAD veruju da Beograd i Priština imaju istorijsku priliku da normalizuju odnose, što će „i jednima i drugima omogućiti da krenu napred“.
Izvršni potpredsednik te organizacije Dejmon Vilson, u razgovoru za Radio Glas Amerike, kaže da je umereni optimista.

„Ono za šta ja jesam jeste mirovni sporazum, konačno mirovno rešenje… Ovo je istorijska prilika“, rekao je Vilson za Glas Amerike, a prenosi televizija N1.

Prema njegovim rečima, od istorijske je važnosti da se normalizuju odnosi i da Beograd i Priština „mogu da krenu napred“.

„Tako da ono što ja podržavam i što čujem da Vašington i drugi govore, jeste da ćemo podržati svaki sporazum koji ovi lideri (Aleksandar Vučić i Hašim Tači) mogu da postignu, a njihove zemlje ispune, ako ga mirno ispregovaraju njih dvojica i ponude priliku za konačno rešenje. To ćemo podržati i o tome se ovde radi“, naveo je Vilson.

Kako je rekao, kada se sve sabere, odlučujuće za ovako velike sporazume jeste „imati lidere koji su spremni da poguraju stvari“.

„Ovo nisu laka pitanja. To što smatramo da je sada pravi trenutak jesu malo okolnosti, regionalna dinamika, ali ustvari najviše ima veze s tim gde se Srbija i Kosovo nalaze danas i gde su ova dvojica političkih lidera. Ovo nije proces koji je neizbežan, radi se o maloj grupi ljudi koji su spremni da sarađuju i donesu teške odluke. To nikad nije lako i mnogo je neizvesnije nego što je izvesnije, ali ja sam ipak oprezni optimista i nadam se da će dogovor ipak biti moguć“, kazao je Vilson.

Preuzeto sa: https://www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here