Home Kosovo Vučić: Mala pobeda, a dijalog kad ukinu carine

Vučić: Mala pobeda, a dijalog kad ukinu carine

142
0
vuckolino-srbijaizbori
Foto: Darko Ćirkov

Kula — Predsednik Srbije izjavio da je odbijanje prijema Kosova u Interpol mala, simbolična pobeda koja je obradovala građane. Govorio je i o nastavku dijaloga.


Kula — Predsednik Srbije izjavio da je odbijanje prijema Kosova u Interpol mala, simbolična pobeda koja je obradovala građane. Govorio je i o nastavku dijaloga.
Na pitanje da li je svima u Srbiji drago štio je bio takav ishod glasanja, Vučić je rekao da ne bi želeo da govori o onima koji su i to kritikovali, navodeći da i do sada, šta god dobro da se u Srbiji uradilo oni bi napadali vlast i napore i ono što je urađeno.

Šta god da uradimo napašće nas, čuju se salve uvreda, rekao je Vučić i dodao da je to nekome posao, ali da je ovo slobodna, demokratska zemlja i da je dorbo da ljudi treba i njih i da vide i čuju i nema nikakav problem u vezi sa tim.

On je još jednom zahvalio svima koji su radili na tome da se ostvari takav ishod glasanja u Interpolu i prijem Kosova ne prođe, ali i na sebe prihvatio krivicu na to što Kazahstan nije bio na našoj strani. Kako je rekao, napravio je previd, bio je siguran da su na našoj strani i snosi odgovornost za to.

Govoreći o nastavku dijaloga s Prištinom, Vučić kaže da je Beograd spreman da odmah nastavi dijalog čim Kosovo ukine takse za proizvode iz centralne Srbije i iz BiH.

„U svakom dijalogu moraju da postoje pravila i da se poštuje druga strana. Čekamo da Priština uradi svoj posao i da se stavi na civilizovanu stranu i ukine takse. Kada to učine, spremni smo da nastavimo odmah“, rekao je Vučić nakon otvaranja fabrike u Kuli.

On je rekao da ne može da prognozira da li će Priština, nakon neuspeha da se učlani u Interpol, prihvatiti da ukine takse ili će ići na dodatnu konfrontaciju. „To je veoma teško pitanje. Da mi je neko ranije rekao da je moguće da neko uvodi takse, ja bih rekao da to pripada ne 21. nego 17. veku. Ne znam šta da kažem šta će uraditi. Nadam se da neće biti takvih poteza u budućnosti, ali moramo da budemo spremni“, rekao je Vučić.

Komentarišući zahtev ministra odbrane Aleksandra Vulina da promeni svoj stav prema Crnoj Gori i Makedoniji zbog podrške učlanjenju Kosova u Interpol, Vučić je rekao da su Podgorica i Skoplje pokazali da im je Priština mnogo važnija nego Beograd. „Mi smo tu poruku dobro razumeli. Želimo dobre odnose, ali smo shvatili njihove prioritete. Mi ćemo se ponašati odgovorno i ozbiljno, poštujući njih ali dobro razumevajući na kojem se mestu njima nalazimo i u skladu sa tim ćemo se ponašati i u budućnosti“, rekao je Vučić.

Preuzeto sa: https://www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here