Home Kosovo „Ukoliko vlast u Srbiji ne bude sprečena…“

„Ukoliko vlast u Srbiji ne bude sprečena…“

116
0
jeremic-srbijaizbri
Foto: Darko Ćirkov

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da Srbija nikada nije bila bliža razgraničenju sa Kosovom.


Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da Srbija nikada nije bila bliža razgraničenju sa Kosovom.
On je ocenio da će ukoliko vlast u Srbiji ne bude sprečena u 2019. godini doći do potpisivanja pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

„Nikada se intenzivnije, iza kulisa, nije pregovaralo o ‘razgraničenju’, i taj proces se privodi kraju. Ukoliko ne uradimo nešto što će sprečiti ovaj režim da do toga dođe, u 2019. godini će oni staviti potpis na pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova“, rekao je Jeremić u intervjuu za Espreso.

Po njegovim rečima, to bi za posledicu imalo članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama i nezaustavljivo vodilo ka stvaranju „velike Albanije“.

Jeremić je kazao da iza napada na članove Narodne stranke na održavanju skupova može stajati samo vlast, koja, kako je ocenio, jedina ima „kapacitet da nešto onemogući, institucionalno ili vaninstitucionalno“.

„Srbija je ušla u fazu u kojoj je sprečavanje iskazivanja drugačijeg mišljenja postalo sastavni deo političkog života, a to je odlika totalitarnih sistema“, rekao je Jeremić i ukazao da su pored napada na neistomišljenike, sve češće zabrane i opstrukcije skupova opozicije.

Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova, ocenio je da je odnos Srbije sa svetom u „potpunosti monopolizovan od strane čoveka koji prestoluje na Andrićevom vencu“.

„Nije posao diplomatije samo zakazivanje sastanaka i preleta avionom. Diplomatija je stvar koja ima kapilarni karakter. Vi morate razgovarati na svim nivoima o sprovođenju vaše politike i zalagati se za vaše interese svuda na svetu“, rekao je Jeremić.

Po njegovom mišljenju, situaciju u spoljnoj politici dodatno pogoršava odsustvo smelosti saradnika predsednika Srbije Aleksandra Vučića i diplomata da mu ukažu na greške.

„Očigledna je tendencija ne samo u međunarodnim odnosima već u praktično svim oblastima, da se jedan jedini čovek svime bavi. To ne može imati dobre posledice, naročito u diplomatiji. To je pogotovo slučaj kada čovek koji preuzme na sebe apsolutno sve nije ni jezički, niti na bilo koji drugi način naročito nadaren za diplomatsko ophođenje“, zaključio je Jeremić.

Preuzeto sa: https://www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here