Home Kosovo Đurić: Trajnog mira nema dok…

Đurić: Trajnog mira nema dok…

112
0
Marko DJURIC-srbijaizbori
Foto: Wikimedia Commons

Beograd — Sve dok Srbi i Albanci žive na istom prostoru, a suprotsavljenih interesa, trajnog mira i stabilnosti ne može biti bez istorijskog kompromisa.


Beograd — Sve dok Srbi i Albanci žive na istom prostoru, a suprotsavljenih interesa, trajnog mira i stabilnosti ne može biti bez istorijskog kompromisa.
To je ocenio direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Đurić je u intervjuu za izdanje lista Politika za nedelju, rekao da je Srbija spremna da za za takvim istorijskim kompromisom traga, ali je dodao da nije optimista da će do njega doći.

„Jedino je izvesno da zbog odgovornosti prema budućnosti našeg naroda nemamo pravo da se pravimo da problem ne postoji i da ga za rešavanje ostavljamo nekom sledećem pokolenju“, izjavio je on.

Đurić je kazao da će Srbija i Srbi imati više teritorije, novca i prava ukoliko dođe do rešenja kosovskometohijskog problema.

On je kazao da će, ukoliko dođe do rešenja, ono biti takvo da će samo popravljati sadašnji položaj Srba na Kosovu i Metohiji i dodao da Srbija neće prihvatiti rešenje koje ne bi omogućilo kosovskim Srbima da im bude bolje nego danas.

„Ovo nije problem samo dela naše populacije ili političke elite, ovo je pitanje od dalekosežnog državnog i nacionalnog značaja“, ocenio je Đurić.

Upitan u kakvom bi statusu bili Srbi južno od Ibra ukoliko sever na osnovu rešenja pripadne Srbiji, Đurić je kazao da bi imali više nego danas, a da će, ukoliko do dogovora ne dođe, u narednom periodu biti izdvojeno više pomoći za enklave.

Đurić je dodao da kompromisno rešenje, za koje se Srbija zalaže, treba da bude sveobuhvatno i da ništa ne ostavi nedorečeno.

Preuzeto sa: https://www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here