Home Kosovo „Spustite loptu, ionako će se narod izjasniti“

„Spustite loptu, ionako će se narod izjasniti“

135
0
vuckolino-srbijaizbori
Foto: Darko Ćirkov

Beograd — Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da su osnovni ciljevi da se na KiM očuvaju mir i stabilnost. Pozvao je i na „spuštanje lopte“


Beograd — Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da su osnovni ciljevi da se na KiM očuvaju mir i stabilnost. Pozvao je i na „spuštanje lopte“
Kako je rekao, cilj je da se zaštite državni interesi i da se osiguraju prava, bezbednost i sigurnost naših ljudi na KiM.

Ako bude sporazuma, imaćemo više nego danas, poručio je predsednik i najavio da će 9. septembra, ako sve bude u redu, biti sa Srbima na Kosovu i Metohiji.

On je zapitao može li iko danas da kaže da je sve naše kada je reč o KiM, a znamo da ne govorimo istinu.

Naveo je da se po definiciji država sastoji iz tri elementa, teritorije, stanovništva i vojske i policije.

Od ta tri elementa, rekao je, samo u pojedinim delovima na Kosmetu imamo stanovništvo i ništa više.

A imamo granicu koju su neki 2011. postavili na Jarinju i Brnjaku, između Srba i Srba, to je Kosova i Srbije.

Na pitanje kakav mu je stav posle izjave kancelarke Angele Merkel da nema promene granica on je rekao da su nas i Nemačak i SAD „razgraničili“ onog časa kada su 2008. godine priznali nezavisnost Kosova.

“Zato kad kažu da su protiv razgraničenja to znači da su protiv promene granica koje su uspostavili na našu štetu”, rekao je Vučić i dodao da ga mnogi napadaju, pogotovu u Srbiji, upravo zato jer ne prihvata takve granice.

On je istakao da nam Angela erkel nije protivnik i da ne treba da zaboravimo šta je učinila za Srbiju u vreme migrantske krize te koliko su i nemačke investicije dorpinele tome da imamo rast od 4,4 odsto.

Vučić pozvao je na “spuštanje lopte” i toleranciju, jer će kako je istakao, ionako, ako budemo u poziciji da o nečemu odlučujemo, u vezi sa Kosovom i Metohijom, odlučivati narod svojom voljom.

On je najavio da će posetiti Kosovo i Metohiju 9. septembra. Vučić je, gostujući u dnevniku RTS-a, zamolio sve Srbe, “one koji su razumni deo našeg društva”, da pokažu mnogo više tolerancije, a ostali neka nastave da mrze, jer oni koji mrze predstavljaju najveći problem sami sebi.

On je, upitan za pismo gradonačelnika srpskih opština sa KiM, rekao da su oni, koji žive na Kosovu i Metohiji, koji tamo imaju porodicu, najavili da će doći u Beograd da pitaju šta je sve učinjeno, na šta je krenula patološka mržnja.

„Na to je krenulo nešto što me strahovito uplašilo – patološka mržnja. Videlo se da su sve priče o KiM bile laži, kombinovana mržnja, iskreni prezir prema našem narodu na KIM. Što je i ne smeju da dolaze u Beograd da nas pitaju? Ima li svesti kod nas o celovitosti našeg naroda i nacije?“, upitao je Vučić.

Kazao je da su gradonačelnici na sve pretnje ćutali, na pretnje da treba hapsiti i ubijati sve koji su drugačijeg mišljenja, a onda su rekli da znaju da nije lako Albancima i međunarodnoj zajednici da razgovaraju sa nama, kao i da treba da ih puste da nešto izbore za sebe i kažu da imaju poverenja u predsednika i državne institucije.

Oni kažu ”pustite nas koji ovde živimo da se izborimo za nešto”… ako mi od toga što Vučić radi zavisi život moje dece, pustite da se zajedno sa njim izborimo za nešto, protumačio je Vučić suštinu pisma.

Vučić je podsetio da je među tim gradonačelnicima i predstavnicima šest opština južno od Ibra, koji su se sa onima sa severa saglasili oko jedinstvenog teksta saopštenja, posle dana i nedelja brutalne kampanje koju su svi poveli protiv predsednika i državnih institucija.

„Danima i nedeljama slušam priče da sam veleizdajnik jer se borim za nešto, a to mi govore oni koji su sve izgubili. 2008.imali smo odluku o nezavinosti, zatim smo izneli pitanje KiM iz okvira UN, a 2010. imamo presudu Međunarodnog suda pravde na sramni zahtev Srbije i neodgovornih političara koji nam danas sole pamet. Zatim 2011.postavljamo granice među svojim narodom između severa Kosova i Raške. Pored svega što se desilo od 1999.da li mislite da je sve moguće da bude isto. To je nemoguće“, rekao je on.

Kazao je da ga danima optužuju i napadaju oni koji su za celovito i nezavisno Kosovo, od Srpkinje sa Savskog venca koja se lažno predstavlja da je sa KiM, preko crkvenih predstavnika.

„Pohvaljuju se neodgovorna lica koja su učestvovala ili podržavale ranije vlasti koje su sve izgubile i kažu – uhapsite Vučića. Pozivate na puč, na primer Drage Mašin i tražite krv u Srbiji, a svi ćute“, konstatovao je on.

Vučić je rekao da je poslanik Zlatne zore koji je u grčkom parlament tražio hapšenje premijera Ciprasa uhapšen, i dodao da je ponosan što se kod nas ništa nije dogodilo nikome.

Takođe je kritikovao napade na Milorada Dodika i zahteve opozicje da mu se zabrani ulazak u Srbiu.

„Dodik je rekao na žalost Srbije nešto što je tačno, a to je da li želimo da Albanac bude predsednik. Sreća naša je što su Albanci bili nestrpljivi i nisu hteli da čekaju, a da su čekali 15 godina mogli su da imaju predsednika države i vlade. Ali su bili nestrpljii i netrpeljivi“, naglasio je on.

Zar Dodiku treba zabraniti ulaz u Srbiju jer su to tražili opozicionari Đilas, Jeremić, Obradović i ostali, upitao je Vučić.

„Tražili su da se zabrani ulaz predsedniku Srpske. Šta biste uradili narodu Srpske, šta bi uradili sa RS?“, upitao je on.

Preuzeto sa: https://www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here