Home Parlamentarni izbori Stefanović: Da ostavimo sujete i razlike, rezultat 2020.

Stefanović: Da ostavimo sujete i razlike, rezultat 2020.

155
0
Stefanović: Da ostavimo sujete i razlike, rezultat 2020.
Foto: Wikimedia Commons

Savez za Srbiju će biti nova alternativa, prvi put u šest godina da neko okuplja opoziciju.


Savez za Srbiju će biti nova alternativa, prvi put u šest godina da neko okuplja opoziciju.
Sve smo do sada probali, videli ste da građani ne reaguju pozitivno. Ovo je prilika koja će doneti promenu, borba će trajati dugo i hoćemo na parlamentarnim izborima 2020. da ostvarimo dobar rezultat, rekao je lider Levice Srbije Borko Stefanović, za N1.

On je gostujući u Novom danu rekao da je Savez za Srbiju, kako bi se zvao novi opozicioni blok, zamišljen kao alternativa Srpskoj naprednoj stranci. Otvoren je za stranke, pokrete, organizacije i sindikate, koji su, kako se navodi, istinska opozicija. Savez bi, prema zamisli Dragana Đilasa, imao svoje organe. Skupštinu, programski savet, predsedništvo kojim bi svakog meseca predsedavao neko drugi. Stefanović kaže da se čeka odgovor Narodne stranke i Pokreta slobodnih građana i dodaje da bi bilo dobro da i oni prihvate predlog.

„Doći će brzo do formiranja, Savez će biti više od koalicije a manje od pratije i bilo bi dobro da NS i PSG uđu. Izvukli smo neke pouke, da se moramo ujediniti, ići zajedno, ostaviti sujete i razlike. Ne postoji objašnjenje zašto neko ko ima demokratski kapacitet ne bi ušao u taj savez“, kaže Stefanović.

On dodaje da je bio jedan sastanak kome su prisustvovali svi lideri i na kome je Đilas predstavio svoju ideju, a da lideri stranka na svojim stranačkim organima treba da odluče o toj ideji. Kaže da su se sastajali pojedinačno i razmenjivali predloge, a da se očekuje sastanak na kome će se odlučiti ko ulazi u Savez za Srbiju.

„Razgovaramo sve vreme, moramo da sednemo i napravimo dogovor i mislim da smo na pragu toga. Đilas hoće čvršći savez, koji nije stranka, neophodno je da imamo više od koalicije što će nas držati zajedno. Ne možete sami da ugrozite režim, moramo svi da idemo zajedno ako hoćemo da promenimo vlasti i sistem, ako budemo sve radili samo da srušimo Vučića biće kao u Crnoj Gori. Građani treba da mere ko će da učini bolje, da bolje vodi spoljnu politiku, ekonomiju“.

Vučić i SNS se ne ruše tako što sviramo na iste note kao i on, navodi Stefanović.

„Vučićeva politika u ekonomskom i spoljnopolitičkom smislu je kontinuitet Đinđićeve politike. Ta politika je loša u pogledu ekonomije, spoljna politika koja kaže samo mi recite mi gde da potpišem, ne kažem da bi Đinđić to radio, ali Vučić je to doveo do savršenstva“.

Komentarišući inicijativu LSV-a da se Vojislavu Šešelju posle presude u Hagu oduzme poslanički mandat, Stefanović je rekao da po našem zakonu do toga teško može da dođe.

„To je jako zgodno da LSV pokaže da ima neku opozicionu politiku a nema. To više nije opoziciona stranka, kao što LDP nije, razmišljaju kako ćemo mi njemu da se prišunjamo, da vidi kako smo mi opozicija.. One stranke koje sada ne vide, te stranke koje ne vide priliku da konačno napravimo kontratežu SNS mogu da prođu kao SPO ili DS“.

Govoreći o politici prema Kosovu, Stefanović je rekao da Srbije ne sme da ide ka zamrznutom konfliktu.

„Ja mislim da je stolica u UN neprihvatljiva, to nas ukida kao državu. Ja bih im rekao, Palmeru, da nam date garancije šta su vam Rusi, Kinezi, Španci rekli za to, da li će proći Savet bezbednosti, zapadna diplomatija se precenila. Možemo da ih blokiramo u UN i nigde drugde, ostali su Savet Evrope i Oebs. Moje mišljenje je da oni nisu blokirani, pitanje je šta piše u sporazumu, ali ne treba da prihvatimo UN. Ne možemo to mi da zahtevamo, to je njihova igra, Kosovo je odlična karta u špilu Moskve, Pekinga i Madrida“.

Stefanović smatra da je važno podržati Nišlije, kako bi se, kaže, zaustavilo otimanje aerodroma.

„Nisam ja protiv toga da država vodi neko preduzeće, jer sam protiv jer oni misle da nijedna lokalna samouprava ne treba da ima nešto svoje. Izgleda da je jedan od uslova koncesije za Vansi bio da se uguši niški aerodrom i da se smanji broj putnika. Značajan broj Nišlija živi od tog aerodroma“.

Komentarišući rezultate izbora u Crnoj Gori, Stefanović je rekao da nije neočekivan i dodaje da je kandidat opozicije Mladen Bojanić postigao odličan rezultat. Smatra da su opozicionari u Crnoj Gori izvukli zaključke i da na izborima u Podgorici DPS može da ostane bez vlasti.

„Opozicija u Srbiji može da sanja o takvom rezultatu. Lična vlast koja kontroliše svakog birača, politika Crne Gore je to što DPS od 300.000 birača zna svaku kuću ko kako glasa, ko radi u kom javnom preduzeću, ljudi često kažu nemamo za koga da glaamo, ovi drugi su gori, rađaju se nove političke snage sa boljim rezultatima, ali treba puno vremena i resursa, Crna Gora je ogledno dobro stabilokratije jednog režima, ako se prati spolnjna politika Brisela ili Vašingtona, dobiješ besplatnu kartu za vožnju kod kuće“.

Preuzeto sa:https://www.danas.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here