Home Kosovo Đurić: Nikada nećemo odustati od Kosova i Metohije

Đurić: Nikada nećemo odustati od Kosova i Metohije

104
0
Marko Đurić - Srbija izbori
Foto: B92, Tanjug

Beograd — Nikada nećemo odustati od Kosova i Metohije i naše najveće oružje je istrajnost, poručio je u Beogradu direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

On je, u obraćanju na početku koncerta „U susret Vidovdanu“, u organizaciji Pokreta za Kosovo i Metohiju u Srbiji, rekao da je Vidovdan srpski zavet, zavet svih Srba ma gde živeli i radili.

Vidovdan, kako je istakao, je podsetnik i ogledalo, te ne čudi što se naša istorodna braća Goranci pozdravljaju sa: „Će se vidimo na Vidovdan“.

„Na Vidovdan se uvek sve pokazuje, pokazuje i ko je vera i ko nevera, ko je spreman da se bori za svoj narod i za Kosovo i Metohiju, te je prilika da poručimo svima onima koji strepe, ali i onima koji se nadaju i raduju pomisli da bismo mogli da odustaemo da nikada nećemo odustati od naše borbe za Kosovo i Metohiju“, podvukao je Đurić.

Rekao je da nećemo prihvatiti nikakvu otimačinu naše zemlje, naših lepih gradova i odustati od borbe da ulice Peći, Prištine, Prizrena, Gnjilana, Uroševca, ponovo žagore i srpskim jezikom.

„Pre samo 17 godina iz tih naših gradova proterano je 250.000 ljudi, a da o tome ne možemo da čujemo nijednu reč od najodgovornijih u međunarodnoj zajednici, kao i onih koji pozivaju na mir i saradnju u Prištini, a koji kada okrenenu leđa govore da Srbi nikada ne treba da se vrate. Naše najveće oružje istrajnost“, naglasio je Đurić.

Kazao je da su Srbi spremni da čekaju i bore se za Kosovo i Metohiju.

Đurić je ukazao da smo u 20. veku 11 puta preko naših leđa izdržali da se promene okupatorske i oslobodilačke zastave.

„Tako danas iz Beograda, sutra iz Gračanice, a jednog dana iz Prizrena i Prištine možemo poručiti da nikada nećemo odustati i da ćemo slobodu kao narod dočekati“, podvukao je Đurić.

Rekao je da je svrha postojanja naše države, razlog zbog koga su naši preci vojevali bitke, naučnici stvarali i gradili našu okolinu i okruženje, da možemo da negujemo baštinu, kulturni identitet, čuvamo naše pesme i igre, ćirilično pismo, sve što naš čini onim što jesmo.

Istakao je da ne imitiramo druge i da ćemo našim identitetom doprineti Evropi.

Predsednik pokreta za Kosovo i Metohiju u Srbiji Miroslav Stojanović naglasio je da je Vidovdan mitski datum pun simbolike.

„Vidovdan je veliki za svakog Srbina, sabiramo se oko nečege što je odredila genetika, srž identiteta, a to je biti Srbin. U teškim trenucima za naš narod smo odlučni da se borimo i ne zaboravimo ko smo i odakle smo, naše svetinje, crkve i manastire, kolevku našeg psotojanja naše Kosovo o Metohiju“, naglasio je on.

Istakao je da nije lako nositi breme pravoslavlja u novom poretku, gde istorija, kultura, tradicija i jezik nisu poštovane vrednosti, a mi znamo da one određuju identitet jednog naroda.

Vidovdan je, kako je podsetio, najsvetiji dan u našoj istoriji, koji je odredio sudbinu Srbije, iako je tada gotovo cela Srbija stradala u ime hrišćanstva.

U programu, kojem su prisustvovali zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović, kao i predstavnici Ambasade Ruske Federacije i Kine u Beogradu, učestvovali su KUD „Kopaonik“ iz Leposavića, nacionalni anasambl narodnih igara i pesama „Venac“, guslar Milan Anđelković, kao i vokalni solisti Anđela Rojević, Mirjana Bogosavljević i Jefimija Đinović.

U okviru koncerta prikazani su filmovi o Đakovici, Pizrenu, Prištini, Metohiji, Gnjilanu, Kosovu Polju, Peći…

Preuzeto sa: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here