Home Kosovo Izbori na Kosovu: Pobeda koalicije oko Ramuša Haradinaja

Izbori na Kosovu: Pobeda koalicije oko Ramuša Haradinaja

97
0
Ramuš Haradinaj - Srbija izbori
Foto: Tanjug / AP, Visar Kryeziu

Prema preliminarnim rezultatima vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu, najviše glasova osvojila je koalicija Demokratske partije Kosova (DPK), Alijanse za budućnost Kosova (ABK) i Inicijative za Kosovo čiji je kandidat za premijera Ramuš Haradinaj.

Prema preliminarnim rezultatima vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu, najviše glasova osvojila je koalicija Demokratske partije Kosova (DPK), Alijanse za budućnost Kosova (ABK) i Inicijative za Kosovo čiji je kandidat za premijera Ramuš Haradinaj.

Centralna izborna komisija je saopštila da je prema preliminarnim rezultatima nedeljnih prevremenih parlamentarnim izborima na Kosovu na osnovu 60 odsto prebrojanih biračkih listića, najviše glasova, 35,90 odsto dobila koalicija Demokratske partije Kosova, Alijanse novo Kosovo i Inicijative za Kosovo zajedno sa još deset drugih stranaka.

Na drugom mestu je koalicija koju čine Demokratski savez Kosova, Alijansa novo Kosovo i Incijativa Alternativa sa 24,80 odsto osvojenih glasova. Na trećem mestu je pokret Samoopredeljenje sa osvojenih 23,52 odsto glasova.

Prema poslednjim informacijama nevladine organizacije Demokratije na delu, na osnovu prebrojanih 87.31 glasova na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu, na prvom mestu po broju osvojenih glasova je koalicija oko Haradinaja sa 33,1 odsto glasova.

Na drugom mestu je pokret Samoopredeljenje sa 26.6 odsto glasova, dok je na trećem mestu koalicija Demokratskog saveza Kosova (DSK), Alijanse novo Kosovo (ANK) i Alternative sa 25,3 odsto.

Prema istim podacima Srpska lista je osvojila 4,8 odsto glasova, dok su sve ostale stranke koje su učestvovale na današnjim izborima osvojile 10,1 odsto glasova.

Prethodno je televizija Klan Kosova, na osnovu svoje izlazne ankete, saopštila da je koalicija DPK, ABK i Inicijative za Kosovo osvojila 40 odsto glasova, dok je na drugom mestu pokret Samoopredeljenje sa 30 odsto glasova. Trećeplasirana je, prema tom istraživanju, koalicija Demokratskog saveza Kosova, Alijanse novo Kosovo i Incijative Alternative sa 27 odsto glasova.

Haradinaj: Kosovo položilo ispit, nova vlada na vreme
Haradinaj je nakon objavljivanja rezultata izlazne ankete, izjavio da će nova vlada biti formirana na vreme. On je rekao novinarima je da podaci koje ima koalicija pokazuju da je pobeda još ubedljivija od rezultatata koje je pokazala izlazna anketa televizije Klan Kosova

„Kosovo je položilo ispit. Čestitam na iborima, Kosovo“, rekao je Haradinaj ocenjujući da su ovi izbori najbolji ikada održani na Kosovu.

S druge strane, lider Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa je optužio televiziju Klan Kosova da je izvršilac volje „klana mraka “ i ocenio da su izlazne ankete te televizije „neistinite, naručene“ i da za cilj imaju „da utiču na rezultate pre nego što prve rezultate proglasi Centralna izborna komisija“.

Potpredsednik pokreta Samoopredeljenje Dardan Sejdiu je komentarišući rezultate izlaznih anketa, rekao da prvi rezultati sa terena govore o velikom poverenje koje je dobilo Samoopredeljenje. „Samoopredelenje je prvi subjekat. Podaci sa terena pokazuju da imamo negde oko 33 odsto i da imamo dvostruko veću podršku“, kazao je Sejdiu.

Došlo do velikih promena na političkoj sceni Kosova
Direktor televizije Klan Kosova Baton Hadžiu ocenio je da izlazna anketa pokazuju da je došlo do velikih promena, pošto je pokret Samoopredeljenje, kao samostalna stranka, bez koalicionih partnera uspeo da obezbedi najbolji mogući rezultat.

Rukovodilac ekipe koja je sprovela izlaznu anketu, Škelzen Malići, rekao je da je to istraživanje uradjeno na uzorku od 2.500 birača. Moguća statistička greška kod ovakvog načina procene rezultata je, prema rečima Malićija, do 1,5 odsto.

Biračka mesta na Kosovu zatvorena su u 19 časova, a glasanje je proteklo bez incidenata.

Na izborima je glasalo 41,40 odsto birača, odnosno njih 758.941, objavljeno je na sajtu Centralne izborne komisije Kosova.

Pravo glasa imalo je 1,87 milona građana, među kojima je oko 100.000 Srba.

Građani su mogli da biraju među 25 političkih subjekata, od kojih je pet srpskih.

Izvor: N1

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here