Home Izbori 2016 Opšti izbori zbog krize u parlamentu?

Opšti izbori zbog krize u parlamentu?

219
0
kutija1-srbijaizbori
Foto: Darko Ćirkov

Vlast razmatra i opciju glasanja za parlament istovremeno sa predsedničkom trkom. Okidač bi mogli da budu sukobi i dvovlašće na Administrativnom odboru

UKOLIKO se i narednih nedelja nastavi haos i nepodnošljivi sukobi vlasti i opozicije, nije isključeno da se iduće godine zajedno sa predsedničkim održe i novi parlamentarni izbori.

Ovu opciju, prema našim informacijama, razmatraju i ljudi u krugovima bliskim vrhu vlasti, a izvesno je da bi opšti izbori pomogli pobedu kandidata SNS u trci za šefa države.

Jer, ukoliko bi se istovremeno održali i parlamentarni izbori, teret kampanje izneo bi personalno Aleksandar Vučić kao premijer i nosilac liste. Tako bi olakšao trku Tomislavu Nikoliću, koji bi tada verovatno bio adut SNS za predsednika. Sa druge strane, i ostale stranke vlasti bi po tom scenariju podržale Nikolića, jer bi „ulog“ bio ostanak u Vladi.

Okidač za ovakav razvoj događaja mogao bi da bude sukob na sednici Administrativnog odbora na kojoj predsednik Aleksandar Martinović (SNS) nije dozvolio opoziciji da govori. To je prvi put ujedinilo sve protivnike vlasti u Skupštini, koji su sazvali novu sednicu tog tela. Vlast nije došla na to zasedanje koje je proglasila nelegitimnim, a opozicija je najavila i novu sednicu na kojoj bi se razgovaralo o skupštinskom budžetu. Ako vlast i tu sednicu bude ignorisala, moglo bi da dođe do toga da u Skupštini imamo dva Administrativna odbora – jedan opozicioni i jedan „vladin“. Ti bi moglo da izazove ozbiljnu parlamentarnu krizu, ali i da bude uvod u raspuštanje skupštine.

Javno, niko iz tabora vlasti još ne pominje opciju spajanja izbora na proleće. Lider SNS Aleksandar Vučić izjavio je u utorak da će predsednička kampanja te stranke biti kratka:

– Bićemo u kampanji manje od mesec dana, ali i tada očekujemo podršku našeg prijatelja Kirijakosa Micotakisa, kazao je Vučić posle susreta sa liderom grčke Nove demokratije.

Predizborno pregrupisavanje uveliko traje i u opoziciji.

Lider LDP Čedomir Jovanović ocenio je da posle apela grupe javnih ličnosti ombudsmanu Saši Jankoviću da se kandiduje, i građanska opozicija mora da uđe u ozbiljne razgovore.

– Želimo da razgovaramo sa DS, SDS, LSV, Dosta je bilo i manjinskim partijama. Moramo da omogućimo izbor predsednika kakvog do sada nikad nismo imali, kakvog imaju sva normalna društva u kojima se prvo misli o zajedničkim interesima – rekao je Jovanović.

TO BI BIO VETAR U LEĐA

BOJAN Klačar, programski direktor CeSID, kaže da bi parlamentarni izbori bili vetar u leđa predsedničkom kandidatu SNS.

– Nikolić bi uz pomoć Vučićeve popularnosti mogao da obezbedi još jedan mandat. SNS bi imao kratkoročnu korist, ali srednjoročno štetu zbog činjenice da se previše često održavaju izbori. Ne isključujem, ipak, da se u vrhu SNS razmišlja o toj opciji, iako verujem da je spajanje predsedničkih i beogradskih izbora za sada realnije.

Izvor: www.novosti.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here