Home Izbori Rističević najaktivniji, Martinoviću najviše replika

Rističević najaktivniji, Martinoviću najviše replika

238
0
Politika - Srbija izbori
Foto: B92

Najaktivniji poslanik po ukupnom broju obraćanja od 3. juna 2016, kada je konstituisan skupštinski saziv, bio je Marijan Rističević iz Narodne seljačke stranke.

Slede poslanik Socijaldemokratske stranke Marko Đurišić, pa poslanik Dveri Boško Obradović.

Rističević se u plenumu za reč javio 232 puta, Đurišić 195 puta, a Obradović je imao 179, pokazala je godišnja analiza aktivnosti poslanika koju je pripremila inicijativa Otvoreni parlament.

Po Poslovniku najčešće se za reč javljao poslanik SNS Aleksandar Martinović – 48 puta, koji je ujedno i najviše replicirao – 71 put.

Najviše poslaničkih pitanja, svakog utorka i četvrtka na početku sednice, kao i poslednjeg četvrtka u mesecu, postavio je poslanik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj – 18 pitanja.

Od poslanica su se u plenumu najčešće mogle čuti Gordana Čomić iz Demokratske stranke i Vjerica Radeta iz Srpske radikalne stranke koje su se javile za reč po 121 put.

Od 3. juna prošle godine kada je konstituisan jedanaesti saziv Skupštine Srbije, do 31. decembra poslanici su proveli u plenumu 50 dana i obratili se, ne računajući govore predsedavajućih, ukupno 4.489 puta.

Polovinu ukupnog broja čine obraćanja 16 poslanika, dok se 20 procenata poslanika, odnosno ukupno 52, nijednom nisu javila za reč.

U tom periodu usvojeno je 47 zakona, od čega 81 odsto, odnosno 38 zakona, po hitnom postupku.

Poslanici su podneli ukupno 2.931 amandman, a usvojen je tek svaki trinaesti.

U podnošenju amandmana najaktivniji su, kao i u prethodnim sazivima, bili poslanici opozicije, piše u saopštenju.

U podnošenju najvećeg broja amandmana, samostalno ili u grupi sa drugim poslanicima, učestvovali su poslanici grupe Demokratske stranke – Gordana Čomić sa 507 podnetih amandmana (četiri usvojena), Aleksandra Jerkov sa 465 amandmana (sedam usvojenih), Balša Božović i Veroljub Stevanović sa 463 amandmana (sedam usvojenih).

Sledi ih Goran Ćirić sa 460 podnetih amandmana (osam usvojenih).

Od 267 poslanika koji su makar jedan dan bili u poslaničkim klupama, 126 nijedan put nije učestvovalo u podnošenju amandmana.

Poslovnikom je predviđeno da tokom redovnog zasedanja svakog poslednjeg četvrtak u mesecu poslanici postavljaju pitanja članovima Vlade.

Ali, od formiranja sadašnjeg, Jedanaestog saziva, sednica sa poslaničkim pitanjima održana je samo jednom – u oktobru, kada je ukupno devet narodnih poslanika postavilo 31 pitanje članovima Vlade.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here