Home Vesti EKSKLUZIVNO ISTRAŽIVANJE Ako bi sutra bili održani predsednički izbori u Srbiji, ko...

EKSKLUZIVNO ISTRAŽIVANJE Ako bi sutra bili održani predsednički izbori u Srbiji, ko bi pobedio?

205
0
hram-srbijaizbori
Foto: Darko Ćirkov

Kada bi se predsednički izbori održali sutra, Aleksandar Vučić bi bio vrlo blizu pobede u prvom krugu. Ukoliko se on ne bi kandidovao, Vuk Jeremić bi od svih ostalih kandidata bio bolji u drugom krugu.

Ovo pokazuje najnovije istraživanje Nove srpske političke misli (NSPM), koje „Blic” ekskluzivno objavljuje.

Na pitanje za koga biste glasali da se izbori za predsednika Srbije održavaju sutra, 29,8 odsto ispitanika je odgovorilo da bi glas dalo aktuelnom premijeru, njih 18 procenata glasalo bi za Jeremića, a 16,4 odsto za aktuelnog predsednika Srbije Tomislava Nikolića. Slede lideri SPS i SRS Ivica Dačić i Vojislav Šešelj, koji su ujednačeni.

Đorđe Vukadinović, direktor NSPM, naglašava da je važan podatak da je istraživanje rađeno u trenutku kada ni Vučić ni opozicija nisu izašli s imenima svojih kandidata.

– Vučić bi bio blizu pobede u prvom krugu pod uslovom da ga podrži Dačić, tako da od lidera SPS dosta zavisi. Takođe, nema dileme da bi se u slučaju da bude drugog kruga, u njemu našao Jeremić. Osim ako se ne pojavi neko čudo, kao što je 2000. godine bio Vojislav Koštunica – objašnjavaVukadinović.

On navodi da su građani malo zbunjeni i da u ovom trenutku ima dosta kolebanja.

– Tu pre svega mislim na deo glasača vlasti, koji ne mogu da se opredele između Vučića i Nikolića. Ima i onih koji misle da bi bilo bolje da Vučić ostane na premijerskom mestu, pa glasaju za Nikolića – objašnjava Vukadinović.

On navodi i da određeni procenat simpatizera SNS optira za Jeremića i Dačića, a manji deo, što je možda neočekivano, za Vojislava Šešelja.

– U odnosu na prethodno istraživanje, Jeremić i Nikolić beleže skok popularnosti. Jeremić verovatno zbog kampanje u trci za generalnog sekretara UN, a Nikolić jer je jasno počeo da pokazuje želju da se ponovo kandiduje – ističe Vukadinović, uz konstataciju da Vučić ima standardno visok rejting.

Boris Tadić, Dačić, Šešelj i Zorana Mihajlović u većem su ili manjem padu. Sanda Rašković Ivić i Boško Obradović su na istom nivou, a prvi put se u istraživanju pojavljuje lider DS Dragan Šutanovac, nakon što je iz njegovih redova najavljena mogućnost kandidature. Glasači DJB i Saše Radulovića optiraju ka Jeremiću i Saši Jankoviću.

Ukoliko Vučić ne pobedi u prvom krugu, u drugi će ući sa Jeremićem, a istraživanje javnog mnjenja pokazuje da bi u tom slučaju 49,7 procenata ispitanika glasalo za aktuelnog premijera, dok bi za lidera CIRSD-a glasalo 34,6 odsto.

Ukoliko se Vučić ne kandiduje, a sam je više puta rekao da neće, onda će, prema istraživanju NSPM, svaki drugi kandidat SNS imati problem da pobedi Jeremića.

Ukoliko kandidat bude aktuelni predsednik Srbije Tomislav Nikolić, u drugi krug će se plasirati on i Jeremić i tada bi u trenutnim okolnostima konačan rezultat bio 49,4 prema 30,9 odsto u korist bivšeg ministra spoljnih poslova(to je bez eksplicitne Vučićeve podrške, koja bi verovatno dosta promenila stvari) .

Ako se u drugom krugu nađu Dačić i Jeremić, drugi će opet odneti ubedljivu pobedu sa 42,4 prema 34,6 procenta glasova.

Da se u drugi krug plasiraju Nikolić i Dačić, aktuelni šef diplomatije bi preuzeo Nikoliću fotelju, a ukoliko bi se u drugom krugu našli Nikolić i Šešelj, aktuelni predsednik odneo bi pobedu.

Živković : Uskoro kandidatura opozicije

Predsednik Nove stranke Zoran Živković rekao je juče da će do kraja ovog meseca ili početkom decembra biti poznat kandidat opozicije za predsedničke izbore u Srbiji. On je dodao da predsednički izbori 2017. godine treba da budu iskorišćeni za početak smenjivanja režima Aleksandra Vučića.

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here