Home Vesti SAVET BEZBEDNOSTI UN O KOSOVU Dačić danas na sednici, Ban Ki-mun predstavlja...

SAVET BEZBEDNOSTI UN O KOSOVU Dačić danas na sednici, Ban Ki-mun predstavlja izvaštaj

285
0
zastave-srbijaizbori
Foto: Darko Ćirkov

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić predstavljaće danas Srbiju na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na kojoj će biti razmatran Izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova.

U svom izlaganju ministar Dačić će dati osvrt na Izveštaj generalnog sekretara UN-a o radu UNMIK-a od 15. jula do 16. oktobra 2016. godine, izneće ocenu Srbije o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i ukazati na ključni značaj delovanja UNMIK-a za našu zemlju.

U kvartalnom izveštaju gneneralnog sekretara Ban Ki-muna o radu UNMIK na Kosovu i Metohiji kosovske vlasti su pozvane da se uzdrže od preduzimanja bilo kakvih koraka ili odluka koji bi mogle da ometu napredak u dijalogu Beograda i Prištine.

Ban ocenjuje da je u pomenutom periodu u središtu političkih tenzija bio spor u vezi demarkacije sa Crnom Gorom i usvajanje novog zakona o rudno-industrijskom kompleksu „Trepča“.

To je, konstatuje se u izveštaju, stvorilo dodatne tenzije između Prištine i Beograda, dok se primena sporazuma postignutih u okviru briselskog dijaloga odvija sporo.

– U vezi sa usvajanjem zakona o pitanjima koja su osetljiva za važne aktere, pozivam na pažljivije konsultacije i dijalog, s posebnim fokusom na to da se obezbedi da manjinske zajednice učestvuju u odlukama koje se održavaju na njihove živote – poručio je Ban.

Mali broj povratnika

Generalni sekretar je ocenio da je primena sporazuma postignutnih u okviru dijaloga Beograda i Prištine i dalje relativno spora, a da je „opipljiv napredak“ postignut o slobodi kretanja.

Prvi čovek Svetske organizacije pozvao je Beograd i Prištinu da nastave dijalog na visokom niovu bez odlaganja, ali je istovremeno izrazio žaljenje zbog i dalje malog broja povratnika na Kosovu.

On je ukazao da su potrebni snažniji napori kako bi se izgradilo poverenje između povratnika i zajednica koje ih primaju, kao i pouzdane garancije za fizičku bezbednost, nediskriminaciju i obrazovne i ekonomske mogućnosti za povratnike, uz versku toleranciju i poštovanje običaja.

Prema tom izveštaju, u poslednja tri meseca zabeleženo je 69 incidenata širom Kosova koji su pogodili manjine, u poredjenju sa 94 koliko ih je registrovano u periodu na koji se odnosio prethodni izveštaj.

Izvor: Blic

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here