Home Vesti Premijer Vučić od danas u Kazahstanu

Premijer Vučić od danas u Kazahstanu

147
0
acicvu-srbijaizbori
Foto: Darko Ćirkov

Poslovni forum u hotelu organizuje Privredna komora Srbije u saradnji sa kazahstanskom Nacionalnom agencijom i poslovnom asocijacijom „Kazneks invest“.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić boravi od danas na čelu državno-privredne delegacije u dvodnevnoj poseti Kazahstanu, gde će se sastati sa najvišim državnim zvaničnicima i vodećim poslovnim ljudima te zemlje.

Vučić će, kako su za Tanjug naveli izvori bliski vladi, u odvojenim susretima, u Astani razgovarati sa kazahstanskim državnim vrhom – sa predsednikom Nursultanom Nazarbajevim, premijerom Bakitžanom Abdirovičem Sagintajevim, te sa predsednikom Donjeg doma Parlamenta Nurlanom Zajrulajevičem Nigmatulinom.

On će prisustvovati i Biznis forumu, i imati prilike da razgovara sa vodećim poslovnim ljudima Kazahstana.

Poslovni forum u hotelu organizuje Privredna komora Srbije u saradnji sa kazahstanskom Nacionalnom agencijom i poslovnom asocijacijom „Kazneks invest”.

Skup će okupiti predstavnike više od 200 kompanija Srbije i Kazahstana iz sektora poljoprivrede i prehrambene industrije, građevinske operative, mašinogradnje, IKT sektora, energetike i hemijske industrije, farmaceutskog i sektora medicinske opreme, transportno saobraćajnih rešenja i turističkih kapaciteta.

Nakon plenarnog dela biće održani bilateralni razgovori privrednika. Srpski deo privredne delegacije čine predstavnici 55 kompanija.

U Astani je u toku izložba “Ekspo 2017″, koju bi predsednik vlade takođe mogao da obiđe.

Domaćini su, povodom Vučićeve posete, prema istim izvorima, planirali da jednoj ulici u Astani daju ime našeg čuvenog naučnika Nikole Tesle.

Takođe je najavio da će Kazahstan podržati uspostavljanje zone slobodne trgovine sa Srbijom.

Nazarbajev je tom prilikom u više navrata podvukao da je Srbija važan partner njegove zemlje u Evropi, ali da još nisu iskorišćene sve, inače velike, mogućnosti za ekonomsku saradnju.

On je tada naveo i da u Kazahstanu posluje 15 kompanija sa srpskim kapitalom i da njegova zemlja računa na dolazak novih kompanija iz Srbije, posebno angažovanih na izgradnji infrastrukture.

Tokom posete Nazarbajeva Beogradu održano je i prvo zasedanje Međuvladine srpsko-kazahstanske komisije.

Robna razmena Srbije i Kazahstana u 2015. godini iznosila je svega 166,6 miliona dolara, uz deficit na srpskoj strani od 117,8 miliona dolara.

U srpskom izvozu dominiraju materijali, mašine i transportni uređaji, dok Srbija iz Kazahstana uvozi najviše energente, naftu i mineralna ulja.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here