Home Vesti Mihajlović: Uskoro nadzor biramo na međunarodnom tenderu

Mihajlović: Uskoro nadzor biramo na međunarodnom tenderu

190
0
1

Vlada će u narednih mesec dana doneti odluku da se kompanije za nadzor nad realizacijom velikih infrastrukturnih projekata biraju na međunarodnom tenderu, najavila je danas potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Takođe, firme koje će obavljati nadzor moraće da imaju odgovarajuću licencu, rekla je Mihajlović Tanjugu dodajući da je dosadašnje iskustvo pokazalo da je pitanje nadzora veliki problem.

– Mi ćemo proglasiti u narednih mesec dana da država bira nadzor nad onim projektima za koje država obezbeđuje novac ili garanciju i to putem međunarodnog tenedera – precizirala je Mihajlović.

Ona je rekla da se prethodnih godina često mislilo da su najveći problemi u realizaciji projekata nedostatak para i istakla da to nije tačno i da država, kao potpuno likvidna i solventna, uvek može da da garanciju i iz budžeta izdvoji novac.

– Projektno-tehnička dokumentacija je skoro svuda završena, ali ono što se pokazalo kao problem je pitanje nadzora – naglasila je Mihajlović.

Ona je ukazala da na svakom gradilištu pored investitora i izvođača radova mora da postoji i kompanija koja vrši nadzor.

Prema njenim rečima, često se dešavalo da te kompanije samo na našem domaćem tržištu budu izabrane od samog investitora i to bez potpunog postupka tendera.

– Po našim zakonima je postojala obaveza da kompanija koja vrši nadzor ne mora da ima ‘veliku’ licencu. Mi smatramo da kompanija koja vrši nadzor mora da bude jednako ozbiljna kao i izvođač i kao bilo koji podizvođač. U tom smislu kompanija koja vrši nadzor imaće uslov da ima licencu da bi mogla da vrši nadzor nad određenim projektom – rekla je Mihajlović Tanjugu.

Potpredsednica vlade je naglasila da je reč o velikim projektima vrednim na stotine miliona evra i da je nadzor vrlo važan kako bi videli da li izvođač zaista radi u skladu sa ugovorom i po projektu.

Izvor: Blic

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here