Home Vesti Dačić za „Blic“: Siguran sam da će Tramp doći u Srbiju

Dačić za „Blic“: Siguran sam da će Tramp doći u Srbiju

159
0
dacic-srbijaizbori
Foto: Darko Ćirkov

Siguran sam da će Donald Tramp posetiti Srbiju, kaže u razgovoru za „Blic“ Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova, koji je verovatno jedini srpski političar koji je upoznao novog američkog predsednika.

Da li bi Donald Tramp, čiji je izbor Srbija dočekala sa simpatijama, mogao da bude prvi predsednik SAD-a koji će posle 30 godina posetiti Srbiju? Za Ivicu Dačića dilema ne postoji.

– Siguran sam da hoće – kaže on.

Dačić, tada premijer, i Tramp, u to vreme kontroverzni biznismen, vlasnik hotelskih lanac, kockarnica i nekretnina širom Amerike, sastali su se pre tri godine u Njujorku, tokom sednice Saveta bezbednosti UN-a. Tema njihovog razgovora bilo je investiranje u Srbiju.

Čak je dogovorena gradnja hotela u Beogradu, pominjale su se i određene lokacije, a navodno je Tramp bio zainteresovan da investira i u energetski sektor. Ipak, do toga nikad nije došlo.

– Pozvao sam ga da investira u Srbiju. On je vrlo brzo poslao svoju ekipu da ispitaju lokacije za izgradnju hotela, ali tada nijedna nije bila spremna. Šteta što nije napravio hotel u Beogradu, jer to bi nam sada bila velika prednost – kaže Dačić.

Zbog susreta sa Trampom Dačić je bio na meti kritika, a spekulisalo se da su na njega bile ljute i američke vlasti. Takav potez tadašnjeg premijera Srbije navodno je uvredio ljude bliske Beloj kući, koji su Trampa smatrali neozbiljnim čovekom, pre svega zbog njegovih besomučnih napada na američkog predsednika Baraka Obamu.

– Baš me zanima šta sada kažu oni koji su me tada kritikovali zbog susreta sa njima – navodi ministar spoljnih poslova za naš list.

Sastanak Trampa i Dačića trajao je oko sat vremena, a na pitanje kakav je utisak na njega ostavio novi američki predsednik, Dačić odgovara:

– Bio je veoma pozitivan.

Američki predsednici u poseti Srbiji

Ukoliko bi Donald Tramp posetio Srbiju, bio bi tek četvrti predsednik SAD-a koji je bio u Beogradu. Prvi je to učinio Ričard Nikson, 30. septembra 1970, a njega je na aerodromu u Beogradu dočekao predsednik SFRJ Josip Broz Tito i njegova supruga Jovanka Broz.

Pet godina kasnije u tada prestonicu SFRJ došao je Džerald Ford, čiji domaćin je takođe bio Tito. Među američkim predsednicima koji su boravili u Beogradu je i Džimi Karter. On je u našoj zemlji boravio u junu 1980. godine, a Tito ga je ugostio i na Brionima.

Izvor: Blic

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here