Home Vesti Dačić: Srbija ne igra dvostruke igre, očekujem to od Nemačke i SAD

Dačić: Srbija ne igra dvostruke igre, očekujem to od Nemačke i SAD

163
0
dacic-srbijaizbori
Foto: Darko Ćirkov

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je otkazivanje posete premijera Srbije Aleksandra Vučića Briselu i SAD jasan signal Nemačkoj i Americi da nije korektno da se napori Vlade Srbije i premijera da Srbija ide putem reformi ka EU, ne uvažavaju dovoljno.

– To je poruka da nećemo igrati dvostruke igre. Kao što je Srbija predvidiv partner, to treba da budu i Nemačka i SAD. Očekujemo da oni budu podrška našem evropskom putu, a ne destabilizaciji Srbije – rekao je Dačić za TV Prva.

Dačić je odbacio navode pojedinih medija da Srbija ima nova uslovljavanja na evropskom putu.

– Naravno da ništa od toga nije tačno. Nama niko nikada tako nešto nije rekao – dodao je Dačić.

– Dobio sam uveravanja, kao što su oni i sami izjavili, da SAD i EU žele da budu podrška Srbiji i očekujem da će se u narednom periodu tako i ponašati – rekao je Dačić za TV Prva, komentarišući odluku premijera Aleksandra Vučića da otkaže put u Brisel i sastanke u Njujorku.

Dačić je istakao da očekuje korektan odnos EU, koji će se pre svega bazirati na poštovanju izborne, odnosno narodne volje.

– Izbori su završeni, nije formirana vlada, a već imamo pokušaje destabilizacije, jer ovde nije reč o brizi za ljudska prava, za vladavinu prava, ovde je reč o tome da neko pokušava da ospori izbornu pobedu Aleksandra Vučića i SNS – smatra Dačić.

Odluku premijera da otkaže put u EU i SAD, Dačić razume kao jasan signal Nemačkoj i SAD da nije korektno da se ne uvažavaju dovoljno napori vlade i premijera da Srbija ide putem reformi ka EU, jer ocenjuje da takav put podrazumeva političku stabilnost.

– Bez obzira da li je to drastično ili ne, ovde je reč o tome da ne treba igrati dvostruke igre. Kao što je Srbija predvidiv partner, tako i EU i SAD, kada je reč o unutrašnjim prilikama u Srbiji, treba da budu predvidiv partner – rekao je Dačić.

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here