Home Vesti Vučić: Da sam Nemac investirao bih u Srbiju

Vučić: Da sam Nemac investirao bih u Srbiju

153
0
acicvu-srbijaizbori
Foto: Darko Ćirkov

Skupu je prisustvovao i Dejvid Mekalister, koji je pitao premijera Vučića kako vidi budućnost odnosa sa Hrvatskom, nakon formiranja vlade na celu sa Andrejem Plenkovićem.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, izlaganjem u Uberze klubu, jednom od najprestižnijih poslovnih klubova u Evropi, na temu “Stabilnost u teškim vremenima”, završio je večeras jednodnevnu posetu Hamburgu.

Premijer Vučić govorio je, javlja Blic, o ekonomskim reformama koje srpska vlada sprovodi u poslednje dve godine, aranžmanu sa MMF-om, odnosima u regionu i evropskom putu Srbije.

– Ponosni smo na rezultate postignute tokom poslednje dve godine, ali smo veoma pažljivi i moramo da vodimo racuna o našim javnim finansijama još godinu-dve. Ovo je posle 17 godina prva godina da imamo suficit u budžetu – naglasio je Vučić.

– Vi ste najpopularniji politicar u Srbiji i dalje, i posle fiskalne konsolidacije. Imate li neki recept koji bi ste podelili sa evropskim politicarima – pitao je Mihael Martens, novinar nemackog “Franfurter algemeine Zeitunga” koji je moderirao premijerovo obracanje.

Premijer je odgovorio da je narod u Srbiji prepoznao ozbiljnost njegovog rada i čnjenicu da ih nije lagao i davao lažna obećanja.

– Imaćemo veće penzije kad ih zaradimo – istakao je Vučić.

Kako navodi Blic tema razgovora bila je i, kako je Martens naglasio, “jedan od najvecih evropskih investicionih projekata” Beograd na vodi, koji se može porediti sa hamburskim “Hafen city-jem”.

– To je najveći investicioni projekat koji smo ikada imali. 70 godina se u Beogradu pričalo o projektu grada na vodi, ali niko nije ništa do sada uradio – podvukao je Vučić koji je naglasio da je ova vlada uradila dosta i na izgradnji auto puteva i drugih infrastrukturnih projekata.

Tema koja je takođe interesovala prisutne bila je i uloga Rusije u Srbiji.

– Naš stav je jasan. Strateški cilj nam je EU i to sam ponovio javno više puta – naveo je premijer.

Govoreći o kancelarki Nemačke Angeli Merkel, Vučić je naveo da “nas je spasila više puta i da to Srbi nece zaboraviti”.

– Lojalni smo partneri i na evropskom putu smo zato što mislimo da je to tip društva kojem želimo da pripadamo – istakao je Vučić i zaključio:

– Da sam ja Nemac, ja bih došao da investiram u Srbiju – što je izazvalo aplauz prisutnih.

Skupu je prisustvovao i Dejvid Mekalister, koji je pitao premijera Vučića kako vidi budućnost odnosa sa Hrvatskom, nakon formiranja vlade na celu sa Andrejem Plenkovićem.

– Nadam se da će biti bolji, i mislim da se Plenković nada istom. Mogu da obećam da ćemo učiniti sve da unapredimo te odnose, mada atmosfera nije jednostavna – ukazao je Vučić.

Uberze klub važi za najuticajniji klub privredne elite u Nemackoj i često ga nazivaju “Najzatvoreniji klub milijardera” u Nemackoj.

Osnovan je 1922. godine kao udruženje za razmenu privrede i nauke na inicijativu bankara Maksa Varburga.

Od samog osnivanja, iako po ugledu na engleske elitisticke klubove, Klub stavlja do znanja da je pre svega mesto susreta privrede, politike i nauke sa ciljem internacionalnog povezivanja i u godinama osnivanja i danas promoviše svoju maksimu “Nobis bene, nemini male!” (Nama dobro, nikome loše).

Clanovi Uberze kluba pripadaju najviše višegeneracijskoj bankarsko, trgovačko-industrijskoj eliti severne Nemačke.

Pred članovima kluba govorili su gotovo svi najznačajniji donosioci poltičkih i privrednih odluka u svetu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here