Home Vesti Američki ambasador Kajl Skat: Srbija ne mora da bira između Rusije i...

Američki ambasador Kajl Skat: Srbija ne mora da bira između Rusije i NATO

181
0
akzss90-srbijaizbori
Foto: Darko Ćirkov

– Očigledno da Srbija ima dugu istoriju sa Rusijom i nemamo ništa protiv toga – rekao je Skat i naveo i da SAD hoće da razvijaju odnose sa Rusijom.

Ambasador SAD Kajl Skat izjavio je da su odnosi Srbije i Amerike veoma pozitivni i u usponu, a da Srbija može da ima dobre odnose i sa Zapadom i sa Rusijom.

– Neki hoće da postave to pitanje. To je falš izbor, Srbija može da ima iste dobre odnose i sa Rusijom i sa Zapadom – rekao je Skat gostujući na N1 televiziji.

Američki ambasador je rekao da je to bilo tako i do sada i da tako može biti i u budućnosti.

– Očigledno da Srbija ima dugu istoriju sa Rusijom i nemamo ništa protiv toga – rekao je Skat i naveo i da SAD hoće da razvijaju odnose sa Rusijom.

Američki ambasador je ocenio da su odnosi Srbije i SAD veoma pozitivni i u usponu. Skat je rekao da su investicije u Srbiju od 1999. godine na ovamo četiri milijardi dolara, da smo partneri u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala, učestvujemo zajedno u mirovnim misijama širom sveta.

– Vidim celu grupu dobrih odnosa između naših zemalja – rekao je ambasador SAD.

Na pitanja vezana za civilni sektor, američki ambasador je kazao da nije njegov niti posao, niti položaj, da se meša u unutrašnju politiku neke zemlje.

– Moj posao je prvo da razvijam dobre odnose sa Srbijom, drugo da tumačim za moju zemlju dogadaje u Srbiji i kao treće, da izrazim vrednosti moje zemlje, demokratiju, demokratski razvoj i integraciju regiona u EU. Istina je da smo dali podršku civilnom sektoru i smatramo da je jaki civilni sektor oslonac jake demokratije – rekao je Skat.

Na pitanje o radu stranih službi i da li ima američkih na ovim prostorima, Skat je kazao da je poznata stvar da SAD i njena vlada ne odgovaraju na pitanja koja se tiču njenih službi.

Kada se radi o Savamali, američki ambasador je rekao da, ukoliko je nenamerno rekao nešto što bi predstavljalo mešanje u unutrašnje stvari zemlje, da mu to svakako nije bila namera.

– Tu sam – ponavljam, da predstavim naše vrednosti – rekao je Skat i objasnio da bi, da se u njegovom susedstvu desilo da je neko došao da sruši zgradu, pozvao policiju, a da bi, ukoliko niko ne bi došao, bio jako razočaran.

– Vladavina prava je osnov jedne jake demokratije i to da se građani osećaju da su jednaki pred zakonom – naveo je on i dodao da u SAD veruju u slobodu govora i da svako ima pravo da iznese svoje nezadovoljstvo politikom vlade.

– Isto tako je i ministar Stefanović govorio o protestima u SAD i to je istina i mislim da je to zdravo za naš sistem – rekao je Skat.

Kako je rekao, nije čuo glasove iz institucija EU da Srbija mora da uskladi svoju spoljnu politiku sa EU, ali da jeste od parlamentaraca.

Skat je naveo da, koliko razume sistem EU, postoje poglavlja, a jedno od njih je i ono koje govori o zajedničkoj spoljnoj politici, ali i dodao da, ako dobro razume, to važi samo za zemlje članice EU.

Prema njegovim rečima, prijateljstvo sa Rusijom je u redu, ali i da nekada treba reći prijatelju “čekaj bre, to je previše”. Što se tiče humanitarne pomoći koja je upućena sa aerodroma u Nišu za Siriju, Skat je rekao da niko nema ništa protiv humanitarne pomoći, ali da je “čudan izbor prevoznika”.

Po pitanju NATO, ambasador SAD je naveo da Alijansa nije “neki dečko koji stalno traži devojku” i da NATO nikoga ne prisiljava da bude njegov član. Srbija je već izrazila svoje mišljenje i to je dobro i ona može biti dobar partner, kao što i jeste u mirovnim operacijama, naglasio je Skat.

SAD, prema njegovim rečima, nemaju ništa protiv vojne saradnje Srbije sa Rusijom, navodeći da je bilo dosta vojnih vežbi Srbije i Rusije.

– Nemamo ništa protiv i te vežbe su javne – dodao je i istakao: – Ili Rusija ili NATO – vidim to kao krivi izbor – taj izbor ne postoji.

Govoreći o dijalogu u Briselu, Skat je ocenio da proces ide veoma sporo. Kako je rekao, postoje dogovori koji treba da se ispune i “sada su pregovori kako da se ispuni već dogovoreno – tempo nije brz i to je problem”. On je ukazao da je to pitanje za EU, jer oni vode taj proces, navodeći da Srbija treba da obrati pažnju na ono što ona nije uradila, kako u Briselu ne bi bilo izgovora da nešto nije uradila.

Kada je reč o nerešenim slučajevima koji opterećuju odnose dve zemlje – slučaju Bitići i paljenju američke ambasade, Skat je rekao da dok ne bude rezultata i dok neko ne preuzme odgovornost, SAD neće biti zadovoljne.

Odgovarajući na pitanje u vezi sa paljenjem ambasade SAD 2008, Skat je na televiziji N1 naveo da je to “odlično pitanje koje je bivši ambasador Kirbi postavljao – zašto je povučena policija i ambasada ostavljena bez zaštite”.

– Potreban je odgovor i na to – dodao je Skat.

N1 navodi da je ambasador SAD nedavno izjavio da lično misli da “istragu usporava to što je u događaj ubistva braće Bitići bio uključen jedan visoki policijski funkcioner koji je sada član izvršnog odbora vodeće stranke u Srbiji”. On je za pojasnio ovu svoju izjavu.

– Tri Amerikanca albanskog porekla su ušla ilegalno u Srbiju i bili uhapšeni…Otpušteni su iz zatvora jedne policijske jedinice i dati drugoj policijskoj jedinici i nakon toga su pronađeni mrtvi, ruke su im bile povezane na leđima i oni su bili streljani…I to je bilo u dvorištu druge policijske jedinice i niko ne može da kaže da nije video ništa i da ne zna ništa…A ja mislim da odgovornost za to ide do glave jedinice – zaključio je Skat.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here