Home Vesti Vučić: POVEĆAĆEMO PLATE I PENZIJE! Smenićemo direktore koji loše posluju, a za...

Vučić: POVEĆAĆEMO PLATE I PENZIJE! Smenićemo direktore koji loše posluju, a za oružje čekamo analizu DNK (VIDEO)

150
0
akzss90-srbijaizbori
Foto: Darko Ćirkov

Konferencija za novinare predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića – dan posle pronalaska oružja u blizini njegove kuće i dogovora sa MMF.

Posle dugih i teških razgovora Vlada Srbije i delegacija Međunarodnog monetarnog fonda postigli su načelan dogovor da se povećaju plate u javnom sektoru i davanja za penzije. Koliko i kome će primanja biti veća, saopštiće na konferenciji za novinare premijer Aleksandar Vučić i ministar finansija Dušan Vujović. Premijer će se obratiti javnosti, dan nakon što je pronađeno oružje u blizini njegove porodične kuće.

Na samom početku obraćanja, premijer Aleksandar Vučić istakao je da su iza nas dugi i teški pregovori sa MMF-om.

– Imamo još godinu dana aranžmana sa njima, i želim da se zahvalim građanima Srbije koji su verovali da mi to možemo da ispunimo. Već prošle godine smo krenuli sa vraćanjem smanjenih plata i penzije i povećavanjem. Ostvarili smo velike rezultate na koje smo ponosni i koji će ući u istoriju – naglasio je premijer.

On je rekao da je dogovoreno da na kraju oktobra suficit bude oko 30 milijardi, a predviđeni deficit oko 900 miliona evra.

– Železaru smo rešili, naši kineski prijatelji su nam spasli živote. Ogroman problem imamo sa rudarsko topioničarskim basenom Bor, i da je taj problem mnogo veći nego što sam zamišljao da jeste.

Dodao je kako taj problem mora da reši u narednih šest meseci, oni znaju da njih država Srbija izdržava. Otkrio je kako 4. decembra ide na sastanak, gde će pokušati da reši sve probleme koje Srbija ima u Boru, da će moliti Kineze na kolenima da uzmu RTB Bor, jer mi ovo ne možemo više da izdržimo.

Takođe se osvrnuo na problem Azotare, i rekao da i to mora da reši.

Sve to je, kako je rekao, jedan od razloga zašto smo svi morali da budemo mnogo oprezniji kada su u pitanju plate i penzije.

Najavio je povećanje plata u raznim sektorima od pet odsto.

– Ne smem da iznesem sve precizne podatke, ali ono što mogu da potvrdim je da će ljudima u prosveti između 6 i 7 odsto biti uvećane plate, zdravstvenom osoblju, policajcima i vojnicima 5 odsto, socijalnim ustanovama isto 5 odsto, kulturnim radnicima 5 odsto, o radnicima u pravosuđu ćemo još videti u narednim danima, jer oni imaju čudne zahteve. Što se penzionera tiče, za ovu godinu ćemo isplatiti po 5.ooo do 6.ooo dinara, svakom linearno, ići ćemo i na povećanje penzija od 1. januara u iznosu od 1,5 do 1,7 odsto – naglasio je Vučić.

– Mi ćemo za ovu godinu, za 2016. vrlo brzo isplatiti, za tri do četiri nedelje, 4-5 hiljada dinara, a ići ćemo i na povećanje penzija do 1. januara, videćemo koliko, u zavisnosti od toga koliko nam ostane. A onda ćemo, sledeće nedelje u skladu sa tim videti da se povećanje nastavi – kazao je premijer.

Srbija sledeće godine, krajem godine završava aranžman sa MMF-om i nakon toga ćemo samostalno moći da delujemo, objasnio je premijer.

– Već početkom godine ćemo preći prosečnu platu u Srbiji od 400 evra uz ova povećanja, a onda ići dalje – kazao je premijer.

O navodnom pokušaju atentata:

Premijer Vučić je rekao da je njegov posao da se bavi istinom, a ne ubistvom.

– Nisam ubica i neću da učestvujem u ubistvima. Bolje da budete ubijeni, nego da ubijete nekoga. Čuo sam određene stvari, ali nedovoljno da bih sa time izlazio u javnost. Sinoć su uzeti svi otisci, siguran sam da će se naći parcijalni DNK, pa ćemo ustanoviti. Mislim da je nemoguće da ne nađemo parcijalni DNK, tako da bi trebalo da nam to pomogne da saznamo ko stoji iza toga. Što se tiče političkih protivnika, ne razmišljam o njima – odgovorio je Vučić.

Tamo su pronađene dve ofanzivne, dve defanzivne bombe razarajućeg dejstva, sa sve zoljom – da je to eksplodiralo, moglo je da strana dvadesetoro dece, smatra premijer. Taj ko je to uradio, mora da dobije ogromnu kaznu jer je ugrozio bezbednost velikog broja ljudi. Dodao je kako nema više informacija o nemilom događaju, te da će više informacija, kako se nada, imati do kraja dana.

Povodom navodne proslave Noći veštica u američkoj ambasadi na kojoj su, navodno, američki marinci maskirani u fantomke vikali uvrede upućene premijeru, Vučić je rekao:

– Naše službe su me upoznale sa crnim humorom američkih marinaca, ali osim tupavog humora ništa drugo nisam primetio. Nisam očekivao ništa inteligentnije – rekao je Vučić dodavši da ne misli da to ima bilo kakve veze sa ostalim stvarima i da “kada ima sumnje i slutnje, veruje svojoj državi i njenim službama”.

On je dodao i da “prepoznaje rukopis zolja, da je biilo toga ranije u sličnim organizacijama”.

– U 16 i 5 juče je neko dojavio o oružju, a Stefanović mi je rekao da ima sumnje. Međutim, nije rekao gde je bilo oružje, a ja sam pogodio da je bilo tamo gde je pronađeno – rekao je premijer.

Dodao je i da je bilo i ranije najava i pretnji, ali bez direktnih dokaza, kao što je to bilo u slučaju Crne Gore.

– Biću dovoljno bezobrazan i drzak da čuvam nezavisnost i samostalnost Srbije, i dovoljno hrabar da Srbima kažem ono što ne žele da čuju – rekao je Vučić.

(Telegraf.rs)

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here