Home Vesti Новац за школе и вртиће у Војводини, зграду РТВ, КЦВ…

Новац за школе и вртиће у Војводини, зграду РТВ, КЦВ…

130
0
acicvu-srbijaizbori
Foto: Darko Ćirkov

Покрајинска и републичка влада су у Новом Саду одржали заједничку седницу.

ви Сад – Милијарду и 900 милина динара Влада Србије издвојиће за школе, вртиће и установе социјалне заштите у Војводини, саопштио је премијер Александар Вучић после заједничке седнице покрајинске и републичке владе која је одржана у Новом Саду.

„Тражили су 147 милиона динара за 26 школа и вртића – 11 средњих и девет основних школа и шест вртића, а ми смо донели одлуку да око 100 реновирамо, не само 26, а од тога ће 13 бити у најсиромашнијим општинама”, рекао је премијер Вучић на заједничкој конференцији за новинаре с председником покрајинске владе Игором Мировићем.

Вучић је истакао да ће готово свака од 45 општина у Војводини имати нову школу или вртић и да ће се на томе радити „одмах, 2016. и 2017. године”.

Према његовим речима, пребачено је два милиона евра за „ипсилон” крак, обилазницу око Суботице, који су претходне власти годинама најављивале. Такође, пребачен је и први новац за Нови Сад, за уређење фасада у граду, који је освојио титулу Европска престоница културе 2021.

Премијер је рекао да су га „убедили” да се за изградњу нове зграде Радио-телевизије Војводине издвоји четири милиона евра, иако је он сматрао да је за то потребно много мање. Тај новац ће, каже, дати, али покрајинска влада треба да покуша да смањи првобитни план и уштеди.

„Прихватили смо њихове сугестије, људи у Војводини сматрају да је то ствар симболике, да је то срушено у НАТО агресији, те да смо у стању да обновимо оно што је срушено”, казао је Вучић.

Разговарано је и о финансијама Војводине у погледу процента који се Војводини враћа од пореза зараде и на добит предузећа на територији покрајине: „Мало ћемо ту разлику да смањимо”, додао је Вучић.

Поручио је да држава жели да улаже у Војводину и додао да људи у Србији не знају да су ту, после Београда, највеће просечне плате, али да је у покрајини и највећа стопа незапосленост.

„То је веома лоша ствар, али уверен сам да ћемо имати успеха у решавању свих питања”, додао је премијер.

На почетку конференције, Игор Мировић је рекао да је на седници било 20 тачака дневног реда и да су разматрана важна и конкретна питања развоја Војводине, за која је добијена огромна подршка Владе Србије. Објаснио је да ће се заједнички припремати и реализовати три групе пројеката: национални, регионални и локални, посебно у мање развијеним општинама.

Навео је да је финансијска подршка добијена за наставак радова на позоришта у Суботици, изградњу нове зграде РТВ-а, а да је Клинички центар Војводине такође био тема. У пројекте ће се укључити, према речима Мировића, и канцеларија коју води Марко Благојевић.

„Ово је велики дан за Војводину. Нисмо разговарали о политици која овде више не станује, коју смо победили на изборима, о политици сукоба, већ о конкретним стварима јер желимо да Војводина буде развијена”, истакао је Мировић и додао да је, с овим импулсом, уверен да се може много више урадити у односу на план представљен приликом формирања покрајинске владе.

Сутра о Дикићу

Премијер Вучић је најавио да ће се сутра више знати о случају хапшења Братислава Дикића и групе људи из Србије који су у Црној Гори осумњичени за тероризам. Одговарајући на питање новинара, казао је да су у претходних 24 сата дошли до неких сазнања „до којих ни Црна Гора није дошла”.

Нема времена за Ружића

На питање новинара да ли је упитна коалиција са СПС-ом, после изјаве Бранка Ружића да му није циљ да руши Ивицу Дачића већ „најјачег”, Вучић је је рекао да нема времена да се тиме бави, да ради од јутра до вечери, и да га ситна партијска препуцавања не занимају. „Научио сам на то: ’Много сам важан, добио сам четири ретвита и 17 лајкова зато што сам Вучићу опсовао мајку’. То, мајсторе, успео си у животу”, рекао је премијер.

Седам одсто

Новинаре је занимало и када ће бити донет закон о финансирању Војводине. Вучић је поручио ће тај закон бити донет, али да проблема у финансирању Војводине нема. Мировић је казао да се Војводина не може свести на „седам одсто”, већ да се њен систем финансирања мора гледати шире јер је покрајина део Србије и интегрисана је у њен финансијски систем.

ДС: Вучић одбијао да дође

Уочи заједничке седнице покрајинске и републичке владе, покрајински ДС поздравио је тај догађај, али и подсетио да Вучић није одговорио на њихово питање „зашто своје партнере бира према политичкој подобности, с обзиром на то да је четири године одбијао да се састане с бившом покрајинском владом”. Наводе да је Вучић „с презиром одбијао да дође, иако је био председник Владе Србије” и да је „на тај начин показао да га занима само политички уподобљена Војводина, а не Војводина као значајан део Републике Србије”.

Мировић: Не може се Војводина свести на седам одсто

НОВИ САД – Покрајински премијер Игор Мировић рекао је данас да је Војводина интегрисана у финансијски систем Србије и да зато не може да се сведе само на седам одсто републичког буџета, који треба, додао је, да служи искључиво за њен бржи развој.

Премијер Србије Александар Вучић рекао је да се Покрајинска влада бави развојним пројектима, да нема обавезе као републичка да исплаћује плате и пензије, јер се и плате и пензије и у Војводини исплаћују из буџета Републике.

Мировић је још рекао да Покрајинска влада у овом тернутку има више од 40 милиона евра које не може да наплати, нити има шансе да их наплати у споровима с такозваним Фондом за нове технологије, где се радило, како је навео, директно на штету Војводине.

„Имамо и више од девет милијарди кредита које морамо да вратимо”, додао је и нагласоио да је покрајински буџет у дефициту од 80 милиона евра.

Вучић је приметио да је готово необјашњив толики дефицит, с обзиром на чињеницу да Војводина и њена влада немају обавезу да исплаћују плате, пензије..

„Кажу да су уложили, али то није истина. Са парама је лако, све може да се зна”, приметио је Вучић, а Мировић је додао:

„Али, најбоља вест за Србију, а тиме и за Војводину, је да Србија има суфицит, пре свега захваљујући залагању владе и свих министара, па је сада лако делити, када има, али не на начин како се то радило раније”.

Премијер је рекао да ће из републичког буџета бити исплаћемо 32,5 милиона евра за Клинички центар Војводине, као што је планирано 1,9 милијради за обнову школа, болница и вртића у свих 45 војвођанских општина.

Према његовим речима, и до сада је из буџета републике улагано у Војводину, а само за путеве је прошле године исплаћено 55 милио0на евра.

Све су то обавезе које преузима влада Србије, те је јасно да је Војводина део финансијског система Србије, и да не рачуна само на 7 одсто буџета Републике.

„Војводина и њена влада имају уставну обавезу вођења јавних политика у више различитих области и немају тако стриктне обавезе као републичка влада”, истакао је.

„И тој развојној политици желимо да помогнемо још више”, поручио је премијер.

„Ми желимо да данас када немамо проблема у буџету, јер и на данашњи дан имамо суфицит, да помогнемо”, рекао је Вучић.

Тако смо, на пример, додао је, данас разговарали и о петрохемијском комплексу, за који ће Влада Србије платити заостале дугове који трају годинама и деценију, негде око 105 милиона евра, да бисмо омогућили да неко буде заитересован да га преузме, преноси Танјуг.

О ПОВЕЋАЊУ ПЛАТА И ПЕНЗИЈА

Вучић: ММФ тражи да примања буду мања, ја – већа, видећемо..

НОВИ САД – Биће тешки разговори с ММФ-ом, они никад нису одушевљени војском и полицијом, али ја сматрам да су они заслужили повећање и то оно које није симболично, изјавио је данас премијер Александар Вучић одговарајући на питања новинара на преш конференцији коју је држао с покрајинским премијером Игором Мировићем.

Вучић је након заједничке седнице две владе у Новом Саду, а одговарајући на питање које то наше предлоге ММФ неће да прихвати, рекао да, најпре, не жели да се обраћа јавности у вези с тим разговорима, јер „они су наши пријатељи, помажу нам да држава буде здрава и увек су много опрезнији, мада и ја сам веома опрезан”.

„Они нађу друга правила, иако кажу да је резултат бољи, али да задржимо резерву, траже дац просечна примања буду мања, ја да буду несто већа, не зато што сам неопрезан, већ знам да можемо и боље”, рекао је Вучић.

Ове године, како је навео, у договору са ММФ био је предвиђен дефицит буџета од милијарду и десет милиона евра.

То је дециит којим би ММФ био задовоља, са свим сто ћемо да платимо сто нас неко раније увео у грдне проблеме, и са тим што ћемо пензионере да обрадујемо не само сталним повећањем већ и једнократном помоћи, ми нећемо имати дефицит ни од 200 милиона, а то је пет пута мање од оног што је ММФ предвидео, поручио је Вуцић.

ММФ нама појачава сада, кажу да можемо да имамо 600 милиона дефицита, ми ћемо покушати да то буде до 300 милона, не већи, који не би заустављао развој, већ који мозе позитивно да утице на даљи раст, рекао је Вучић.

„Њихова је процена ове године 2,7 раст, следеће три одсто, а ми ћемо покушати да то буде 3,5 раст”, поручио је премијер, преноси Танјуг.

О ПЕТРОХЕМИЈИ

Вучић: Враћамо дуг Петрохемије да бисмо нашли купца

НОВИ САД – Влада Србије платиће 105 милиона евра за заостале дугове Петрохемије како би се омогућило да се нађе неко ко ће да преузме то предузеће, најавио је данас премијер Србије Александар Вучић.

„Данас нам иде одлично, 60 милиона евра Петрохемија има на рачуну, а то никада није имала. ЕПС има 500 милиона евра на рачуну, што никада није био случај, ликвиднији су од многих држава. Спремамо се за будућа времена “, рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Премијер је после заједничке седнице владе Србије и Војводине рекао да је о петрохемијском комплексу, за који је истакао да је важна тема, разговарао са председником војвођанске владе Игором Мировићем.

Вучић је истакао да дефицит, без обзира на издвајање 105 милиона евра за покривање старих дугова Петрохемије, као и могућег повећања пензија и једнократне помоћи за пензионере, можда неће бити ни 200 милиона, преноси Танјуг.

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here