Home Vesti Izvršni odbor DSS-a: Automatski isključiti one koji ne poštuju odluke stranke

Izvršni odbor DSS-a: Automatski isključiti one koji ne poštuju odluke stranke

131
0
dss(5)

Izvršni odbor Demokratske stranke Srbije odlučio je da se iz stranke automatski izbace oni koji ne poštuju odluku organa DSS-a o isključenju Đorđa Vukadinovića iz poslaničkog kluba u Skupštini Srbije, rečeno je agenciji Beta u DSS-u.

Kako je navedeno, odluku Izvršnog odbora treba da potvrdi još i Predsedništvo DSS-a.

Zahtev o isključenju Vukadinovića iz poslaničkog kluba DSS-a u Skupštini Srbije nisu želeli da sprovedu šefica poslaničkog kluba Sanda Rašković Ivić i Slaviša Ristić.

Sanda Rašković Ivić rekla je agenciji Beta da će po svoj prilici i kako stoje stvari ona i Ristić biti izbačeni iz stranke.

„Ovo je presedan. Ja ne mogu da se setim da je neko svog bivšeg predsednika koji je uveo stranku u parlament, nakon ranije propasti, isključivao iz stranke i najurivao“, rekla je Sanda Rašković Ivić i dodala da će ona i Ristić, ako bude sprovedena odluka Izvršnog odbora, nastupati kao samostalni poslanici.

Kako je navela, neverovatno je što novom rukovodstvu od svih mogućih stranačkih problema najviše smeta poslanički klub koji nije napravio nijednu grešku i nije odstupio od stranačke ideologije i politike.

Sanda Rašković Ivić ocenila je da ono što nije uspeo premijer i lider naprednjaka Aleksandar Vučić koji je po njenim rečima hteo izbornom krađom da marginalizuje DSS da ne bude u parlamentu, „poći će za rukom novom rukovodstvu DSS-a“.

Ona je ocenila i da Vukadinović uopšte nije tema, već razlog koji su vrlo spretno udenuli da bi doveli do toga da one koji ne mogu da kontrolišu isteraju iz stranke.

„DSS je stranka koja svoju politiku gradi na odbrani Kosova i Metohije i teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje, a ne na odbrani lokalnih koalicija na Vračaru i Voždovcu. Signal propasti stranke je bio kada je iz Glavnog odbora izašlo 12 članova sa Kosova i Metohije“, rekla je Sanda Rašković Ivić.

Ona je kazala da će ako se sprovede odluka Izvršnog odbora ona i Ristić nastupati kao samostalni poslanici u parlamentu i istakla da će uvek ostati verna demokratskim i nacionalnim načelima.

„To je ideja moga oca Jovana Raškovića. DSS je bila najbolji okvir da se te ideje ostvare. Meni tu ideju nije dao DSS, ja sam sa tom idejom rasla“, istakla je Raškovi Ivić.

Sukob u DSS-u nastao je kada je odlučeno da se u gradskim opštinama u Beogradu, Vračaru i Voždovcu uđe u koaliciju sa Srpskom naprednom strankom.

Sanda Rašković Ivić je zbog te odluke podnela ostavku na mesto predsednice stranke, a članovi odbora sa Kosova i Metohije izašli su iz Glavnog odbora, a neki i iz stranke.

Grupa visokih funkcionera DSS-a međutim saopštila je ranije da je glavni razlog sukoba u stranci neslaganje oko zajedničkog predsedničkog kandidata opozicije, a ne zbog lokalnih koalicija sa Srpskom naprednom strankom.

Novi potpredsednik DSS-a Miloš Jovanović smatra i da neslaganje o državnoj politici DSS-a i drugih stranaka ne treba da bude prepreka koalicijama na lokalnom nivou.

Izvor: RTS

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here