Home Vesti Vučić: Vlada Srbije poništila sve akte institucija na Kosovu o Trepči

Vučić: Vlada Srbije poništila sve akte institucija na Kosovu o Trepči

138
0
akzss90-srbijaizbori
Foto: Darko Ćirkov

Vlada Srbije donela je danas odluku o poništavanju svih pravnih posledica akata i radnjih privremenih institucija samouprave u Prištini koji se odnose na pravni i faktički položaj Trepče AD – rekao je premijer Aleksandar Vučić na današnjoj konferenciji za novinare posle sednice vlade.

Kosovski parlament usvojio je 8. oktobra zakon o Trepči, a kosovski premijer Isa Mustafa potvrdio da će „Trepča Sever“, kojom rukovodi Srbija, biti – ugašena.

Na pitanje novinara da tačno objasni šta današnja odluka Vlade Srbije zapravo znači, Vučić je rekao da to znači da smo mi njih (kosovske vlasti) i „zvanično obavestili da to nije njihovo, i da ne mogu da donesu odluku da je nešto njihovo“.

Markteniška i potpuno nerazumna odluka kosovskih vlasti

Na insistiranje novinara da pojasni kako će to zapravo u praksi da izgleda i šta se sada menja, Vučić je istakao:

– Upravo se ništa ne menja! Samo nam prave probleme. I zato smo tražili razgovore. Kako će oni da uđu u Leposavić u našu zgradu Trepče? Sve to je njihova marketniška odluka, potupno nerazumna odluka – poručio je Vučić.

Na ponovno pitanje novinara da pojasni kako će svoju današnju odluku Vlada Srbije da sprovede, premijer je istakao: „Evo ovako!“

– Oni hoće nešto naše, mi kažemo ne može. Bude li neko pokušao da nešto uradi na silu, mi mu to nećemo dozvoliti. Onemougući ćemo ga do dođe silom da uzima. Nadam se da ste razumeli – poručio je Vučić novinaru.

On je rekao da je ovakvu odluku Vlada Srbije bila prinuđena da donese, „jer želimo da Trepča nastavi da radi“.

– Ne mogu da razumem zašto su Albanci ovo uradili. Šta time žele da dobiju? Ne misle valjda da će u naš kombinat na severu da ulaze silom? Da kažu da je sva imovina njihova? Pa nije – rekao je Vučić.

Kako je istakao, „niko to ne može da nam otme“.

– Ne može da se dira u pravo svojine – istakao je Vučić.

On je upitao da li je moguće da su Albanci tak nešto uradili zbog njihovih unutarpolitičkih pitanja.

– Pa šta je sad ja trebalo da uradim? Da dođem ovde sa srpskom zastavom? – zapitao je premijer Srbije.

Vučić je rekao i da u Trepči trenutno radi 600 do 1.200 ljudi, a 3.000 je na budžetu.

– U Trepči imamo dva rudnika, dva na severu koja su otvorena, Belo Brdo i Crnac, oba se većim delom nalaze na teritoriji centralne Srbije – rekao je premijer.

Molim da ni ne razmišljaju o tome da šalju specijalce

On je ocenio da je odluka kosovskih vlasti o Trepči, zapravo politička odluka koja samo može da donese štete Trepči i Srbiji.

– Ako neko misli da pošalje Rosu (specijalne jedinice kosovske policije) na sever, ja ga molim da to ne radi, da o tome ni ne razmišlja – istakao je Vučić.

O izjavi patrijarha: Ja o sili Srbije ili bilo čijoj ne želim da pričam

Upitan da porokomentariše današnju izjavu patrijarha Irineja, koji je govoreći o najnovijim dešavanjima na Kosovu vezanim za Trepču, između ostalog rekao da u našem narodu postoji izraz „Ono što je silom oteto, silom se i vraća“, Vučić je rekao:

Odgovarajući na pitanje novinara o eventualnim posledicama po bezbednost zbog ovakve odluke, Vučić je rekao:

– Poštujem patrijarha, znam da on želi dobro srpskom narodu i da uvek sve dobro razume, ali ja o sili Srbije i sili inače ne želim da govorim – odgovorio je premijer Srbije. Više o tome pročitajte OVDE.

Nećemo pred Savet bezbednost UN, još nije ugrožen mir

Premijer Srbije izjavio je danas i da je on odlučio da se o pitanju Trepče ne traži vanredna sednica Saveta bezbednosti UN, jer još nije ugrožen mir. On je rekao da je to jedina tačka predloga Kancelarije za Kosovo i Metohiju koju nije prihvatio.

– „Na Savet bezbednosti UN se ide ako je ugrožen mir. Ja mislim da to još nije slučaj. Odluka Prištine jeste opasan potez, ali još nije ugrožen mir“ – podvukao je on.

Vučić je naglasio da će Vlada pokušati da iskoristi sve mogućnosti razgovora i dijaloga za rešavanje problema.

Nije bilo pisma Briselu

Premijer je izjavio danas i da Vlada nije uputila nikakvo pismo Evropskoj komsiiji u vezi s Trepčom, što su danas objavljeno u medijima. Vučić je precizirao da je najavljeno da je u pripremi pismo, ali da ono nije upućeno, niti je on potpisao bilo kakav dopis Evropskoj komisiji vezano za Trepču.

Arbitraža bi značila da smo priznali Kosovo, ali…

– Nećemo ići na arbitražu, ne može Srbija da ide na arbitražu s Kosovom, jer bi time priznala Kosovo – rekao je danas premijer Aleksandar Vučić i dodao da je Trepča „naša, u našem, posedu i državini“ te da nećemo dozvoliti „da nam je otmu“.

Upitan o konkretnim koracima koje će država preduzeti da zaštiti Trepču, radnike, i imovinu, rekao da to neće biti arbitraža, ali da postoje „neke druge vrste arbitraže“.

Nisam cirkuski premijer

– „Nisam prihvatio taj predlog, jer nisam cirkuski premijer, i zato što meni ne treba da urličem na televiziji noseći srpsku zastavu i objašnjavajući svima kako sam veliki Srbin, a da rezultat na semaforu bude 0:1“ kazao je Vučić.

On je upitao šta bismo dobili sednicom Saveta bezbendosti UN, dodajući da ionako postoji rasprava o Kosovu i Metohiji u novembru, za koju je šefu diplomatije dat nalog da govori o Trepči.

Vučić je istakao da bi vanredna sednica Saveta bezbednosti UN samo iziskivala trošenje para za odlazak u Njujork, gde bi bili suočeni sa preglasavanjem.

– „Neću da idem tamo samo da bi Srbima pokazao ko su prijatelji i ko neprijatelji“ – kazao je premijer.

Znamo da je Tahiri „najjača“

Vučić je izrazio uverenje da u Vladi Srbije postoji mudrost i snaga da se razgovori sa Prištinom nastave, bez obzira na to šta o tome misli kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri.

Vučić je više puta ponovio da neće da pokazuje mišiće, a Editi Tahiri, ministarki za dijalog sa Srbijom u Vladi Kosova, poručio da zna „da je ona najjača“.

– Mi se ne hvalimo mšićima, mi se hvalimo mirotvornom politikom, da sa vama imamo najbolje moguće odnose, da imamo prisustvo u Srbiji i biznismena iz Albanije i KiM – rekao je Vučić.

Kaže da je insistirao kod Marka Đurića (direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju) da se nađe rešenje da kroz Srbiju prolazi što više automobila sa KiM, da se poštuje protok ljudi, roba, kapitala. Jer to je, kaže, život.

– Prihvatam da je Tahiri „najjača“. Samo se molim da tu silu ne pokazuje na delu, jer to nećemo dozvoliti – poručio je premijer Vučić.

Srbi na Kosovu bezbedni, Vučić uskoro sa šefom NATO

On je istakao i da Srbija neće ostaviti svoj narod na Kosovu i Metohiji na cedilu.

– Samo to mogu da kažem onima koji sanjaju svoje ratničke snove – poručio je Vučić.

Vučić je još istakao da Srbi na Kosovu i Metohiji mogu da se osećaju bezbedno i sigurno.

– Za to imam garancije NATO, a uskoro treba da se sastanem i sa (generalnim sekretarom NATO Jensom) Stoltenbergom – rekao je Vučić.

Dijalog o telekomunikacijama ostaje, ali prvo pitanje imovine

Što se tiče telekomunikacija, pitanja oko koga se takođe vodi dijalog između Beograda i Prištine, Vučić je rekao da će o tome nastaviti da se priča u Briselu.

– Ali, prvo treba da razgovaramo o imovini. Od početka sam u Briselu tražio da razgovaramo o imovini, ali oni nikada nisu hteli da se o tom pitanju priča – rekao je Vučić.

Rekao je i da Srbija mora da nastavi da razgovara sa Evropom, da nastavi da razgovara sa svima i da nastavi svoj ekonomski put.

Biće komrpomisa, spremni smo na to ako su i drugi

– Ostajemo na evropskom putu i nećemo uvoditi sankcije Rusiji – poručio je danas premijer Aleksandar Vučić, povodom dilema u javnosti da će dogadjaji oko Trepče i Telekoma uticati na promenu kursa i politike Srbije.

Premijer je, ne ostavljajući dileme u tom pogledu, istakao da je Srbija spremna i na kompromise, ako su i drugi spremni: „Biće kompromisa, jer je važno da idemo napred, da razmišljamo o budućnosti“.

– Digli smo nos iznad vode, ali usta su nam još pod vodom, a neki bi da se bijemo s celim svetom – rekao je Vučić i dodao: „Tu politiku nećemo da vodimo, ali nećemo ni da dozvolimo da nas gaze“.

Poruku Nikolića „primio sam k znanju“

Vučić je izjavio danas da je „primio k znanju“ poruku, odnosno izjavu predsednika Srbije Tomislava Nikolića da za Albance više nema ustupaka, nakon pokušaja otimačine Trepče.

Premijer je rekao da će pregovori Beograda i Prištine biti nastavljeni, te da je poruku predsednika Srbije „razumeo u moralnom i u političkom smislu“.

Predsednik Nikolić izjavio je ranije da ono što rade Albanci na Kosovu sa Trepčom i Telekomom je otimačina, uzurpacija, te da Srbija na to ne može da pristane.

Briselski sporazum ima stranu i po

Premijer Srbije istakao je danas i da „lažni građanski i lažni nacionalistički sektor“ iznose tvrdnje koje nemaju nikakve veze sa Briselskim sporazumom iako ne poznaju taj dokument uopššte.

On je, na konferenciji za novinare, rekao da bi, na primer, voleo da vidi u kojoj se to tački Briselskog sporazuma pominje Trepča, dodajući da se radi o dokumentu koji ima svega stranu i po.

– „Svašta izgovaraju i ispisuju, a pojma nemaju šta piše u Briselskom sporazumu. Ako ste toliko lenji da ne možete da pročitate jednu i po stranu, nije ni čudo što imate malo glasova. Da radite malo više, dobili bi više glasova. Pročitajte dokument, jer ima prevod i na srpskom i na oba pisma“ – objasnio je Vučić.

On je podvukao da je suština sporazuma Zajednica srpskih opština, koja čini više od pola tog dokumenta.

Savamala je bila motiv za moje rušenje

Premijer Srbije izjavio je danas da treba sačekati odluku Tužilaštva o slučaju Savamala, te da 4,5 miliona evra, koliko je uloženo u celu kampanju kojoj je Savamala samo povod, a cilj njegovo ruššenje, nije ni blizu dovoljno.

Vučić je na vanrednoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da ne želi da vrši pritisak na Tužilaštvo, te da veruje da će odluka Tužilaštva zadovoljiti javnost.

Odgovarajući na pitanje novinara o slučaju Savamala, premijer je kazao da je shvatio da je cela ta priča služila kao motiv za njegovo rušenje i da je na njeno „guranje kroz medije“ i sve aktivnosti u vezi sa tim potrošeno ukupno 4,5 miliona evra.

– Pošto ne mogu da kažu da nismo ispunili sporazume sa MMF, pošto ne mogu da kažu da nam ekonomija nije dobra, da je Srbija na dobrom putu, onda je trebalo naći razlog sa kojim se želi destabiliazija Srbije – rekao je premijer.

On je, međutim, dodao da ako neko želi da uloži u borbu protiv njega, onda 4,5 miliona evra nije dovoljno.

– Ja svakako ne planiram još dugo da budem na vlasti, ali moraju da ulože mnogo više – poručio je premijer.

O izborima u Srebrenici: Želim da gledam u nebo i nadam se da će sve ovo da prođe…

Vučić je izjavio je danas da se nada da će, kada je reč o priznavanju rezultata lokalnih izbora u Srebrenici, biti završeno sve u skladu sa zakonom.

– Prosto ne znam šta da vam odgovorim. Sve drugo bi bilo uplitanje u unutrašnje stvari BiH i Republike Srpske, a to hoću po svaku cenu da izbegnem – odgovorio je Vučić na pitanje Tanjuga kako komentariše izjavu bošnjačkog člana Predsedništva BiH da će tražiti ponavljanje izbora u Srebrenici.

Želim, rekao je premijer, da gledam u nebo i da se nadam da će ovo da prođe jednog dana.

O predsedničkim izborima za šest meseci

Premijer Srbije Aleksandar Vučić nije hteo danas da se izjašnjava o formalnim i neformalnim kandidatima za predsednika Srbije, niti, kako je rekao, da učestvuje u političkim igrama „nerealizovanih ljudi“. Više o tome pročitajte OVDE.

Iznenađenje za građane pred kraj godine

Vučić je najavio danas da će vlada pred kraj godine „obradovati građane“, ali nije precizirao o čemu je reč. On je, na konferenciji za novinare, konstatovao da su građani u Srbiji nezadovoljni procentima koji ukazuju na ekonomski napredak, što građani jošš ne osećaju kao boljitak.

– „U Grčkoj po 12. put smanjuju penzije, a kod nas nema smanjenja, već sve ide na više i bolje“ – rekao je Vučić.

Vučić s premijerom Kine na samitu 16+1 u Rigi

Predsednik Vlade Srbije učestvovaće početkom novembra na samitu Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope u Rigi od 4. do 6. novmbra. On je to sam najavio danas na pres konferenciji i dodao da će se tom prilikom sastati i sa kineskim premijerom Li Kećijangom. Rekao je i da će na tom samitu imati niz bilateralnih susreta sa zvaničnicima.

Na početku pres konferencije ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić zajedno sa premijorom Vučićem predstavila je projekat elektronske evidencije beba. Premijer Vučić je na počektu obraćanja izjavio i da slučaj koji je potresao Srbiju – o dečaku iz Loznice koji je preminuo posle preloma ruke, više ne sme da se ponovi, kao i da je to opomena i za ministra zdravlja.

Vučić je na današnjoj pres konferenciji najavio i da će autoput Ljig-Preljina biti otvoren 31. oktobra i da će biti besplatan za sve građane do kraja godine.

Izvor: Blic

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here