Home Vesti SEDNICA SKUŠTINE Počela rasprava o izboru članova REM, odbijeno 47 predloga opozicije

SEDNICA SKUŠTINE Počela rasprava o izboru članova REM, odbijeno 47 predloga opozicije

130
0
skupstina
Izvor: Blic

Skupština Srbije započela je raspravu o izboru članova Saveta regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Pred parlamentarcima je izbor članova Saveta regulatornog tela za elektronske medije (REM) sa liste kandidata koje su podneli ovlašćeni predlagači – udruženja čiji su ciljevi ostvarivanje slobode izražavanja i zaštita dece, udruženja izdavača elektronskih medija i udruženja novinara i nadležni odbor Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine.

Sinišša Isakov i Đorđe Vozarević su kandidati Odbora Skupštine Vojvodine.

Kako se navodi u izveštaju Odbora za kulturu, Snežžana Stojanović Plavššić i Milan Antonijević su kandidati udružženja čiji su ciljevi ostvarivanje slobode izražžavanja i zašštita dece.

Goran Peković i Biljana Ratković Njegovan kandidati su udružženja izdavača elektronskih medija i Udružženja novinara u Srbiji.

Na dnevnom redu i zakon o visokom obrazovanju

Dnevni red sednice je proširen pa će poslanici, osim rasprave o članovima REM-a, raspravljati i o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju koje je podnela Vlada Srbije, a koje omogućavaju produženje studiranja od dve godine za „stare studente“.

Na dnevni red su uvrštene i izmene i dopune Sporazum Vlade Srbije kao zajmoprimca i Vlade Azejberdžžana kao zajmodavca za finansiranje izgradnje deonice puta Ljig-Boljkovci, Boljkovci-Takovo i Takovo-Preljina.

Pored toga, dnevni red je bogatiji i za Predlog za donoššenje autentičnog tumačenja odredbe člana 6. Zakona o sticanju prava svojine na zemljišštu, objektima i vodovima Privrednog drušštva za proizvodnju i preradu čelika ŽŽelezara Smederevo d.o.o.

Poslanici opozicionih partije podneli su 47 predloga za dnevni red, ali su svi odbijeni.

Među predlozima opozicije bili su formiranje anketnog odbora koji bi utvrdio činjenice o padu helikoptera u kojima je poginulo sedam osoba, među kojima i novorođena beba, o rušenju objekata u Savamali, kao i anketni odbor o utvđivanju činjenica tokom izbornog procesa.

Danas će u skupštini biti održana i panel diskusija Ženske parlamentarne mreže – Ljudska bezbednost u medijskim sadržajima.

Jovanović: Koje su to „crvene linije“ za Kosovo?

Lider LDP Čedomir Jovanović pitao je na sednici premijera Aleksandra Vučića, predsednika Tomislava Nikolića i ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića koje su to „crvene linije“ za Kosovo.

Predsednik Srbije Nikolić izjavio je da je to što rade Albanci na Kosovu sa Trepčom i Telekomom otimačina i da na to ne može da se pristane. On smatra da je to „crvena linija“ zbog čega vlastima u Prištini, ali i EU treba poslati jasnu poruku.

– Nakon odluke prištinske vlade i zakona u vezi sa Trepčom, čuli smo od predsednika prvi put pojam crvenih linija u našoj kosovskoj politici. S obzirom da smo u skupštini usvajali više dokumenata interesuje me koje su to crvene linije – pitao je Jovanović.

On je istakao da „crvene linije“ ne smeju biti alibi, niti sredstvo kojim se truje i anestezira javnost, da bi se onda potom uradilo sve ono što se navodno ni po koju cenu neće učiniti.

Jovanović kaže da mu je drago što je danas mnogo više onih koji su u međuvremenu shvatili vrednost politike i stavova koje zastupa LDP, dodajući da su to stavovi koje nameće život.

Navodeći da se stvara atmosfera u društvu da će se se Srbiji ispostaviti mnogo veća cena od one koju će platiti, ukoliko ne reaguje na zakon koji je usvojen u Prištini, Jovanović ističe da je zbog toga važno da se kaže koje su to crvene linije.

Dodaje i da ne dolazi u obzir teza da se sve što se dešava u odnosima izmedju Prištine i Beograda opisuje kao zavera Zapada, Evrope ili Amerike protiv srpskog naroda.

SRS i DSS pitali o Briselskom sporazumu

Lider SRS Vojislav Šešelj pitao je danas na sednici skupštine zašto se ne otkažu oba paketa Briselskog sporazuma koja su, kako je rekao, u suprotnosti sa Ustavom i pravnim poretkom.

Šešelj je rekao da je jasno da nijedan sporazum koji se tiče interesa Srba na Kosovu i Metohiji neće biti realizovan, a da su ti paketi, dodaje, bili prevara kojom se pljačka imovina Srbije.

– Srbija se izlaže novim priticima, žele da je opljačkaju, otmu Telekom, Trepču, veliko veštačko jezero – Gazivode. Treba doneti odluku da Vlada Srbije odbija dalji pregovarački proces dok se ne realizuje koncept ZSO i to bi vladi dalo manevarski prostor – smatra Šešelj.

Srbija je, kaže on, do sada uvek bila u defanzivi i sada bi trebalo da napravi korak u ofanzivnom smeru.

Dodaje da bi predstavnicima EU trebalo reći da će se nastaviti pregovori o članstvu ukoliko se Srbiji garantuje teritorijalni integritet.

Rašković Ivić: Kad će posebna sednica o KiM

Šefica poslaničke grupe DSS Sanda Rašković Ivić pitala je predsednicu skupštine kada će zakazati posebnu sednicu skupštine na kojoj će se razgovarati o situaciji na KIM.

– Smatram da je ta sednica nepohodna jer treba iskreno da porazgovaramo šta je to Briselski sporazum – koji je po nama jako loš za Srbiju. Otvorio je pravni prostor da dođe do otimačine srpske imovine – rekla je Rašković Ivić.

Ona je zataržila da na toj sednici bude prisutna vlada sa premijerom i da kažu „šta je javno, a šta tajno pregovarano, šta EU od Srbije traži“.

Rašković Ivić smatra da bi trebalo napraviti pregovaračku platformu koja će biti usvojena i u kojoj bi stajalo da „ne mogu tajno ili javno da se dogovaraju samo dva čoveka“.

Prema njenim rečima, ta partija smatra da se treba povući pregovarački proces u Briselu.

Izvor: Blic

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here